El Govern posa objeccions a dos articles del projecte de llei de Cooperació del Consell

  • La Generalitat expressa la seua 'discrepància' perquè assegura que la norma és 'totalment respectuosa' i es mostra oberta al diàleg

VilaWeb
Europa Press
10.07.2017 - 17:54
Actualització: 10.07.2017 - 18:18

La Secretària d’Estat per a les Administracions Territorials ha posat objeccions a dos articles del projecte de Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Generalitat Valenciana, unes observacions que ha traslladat al Govern valencià perquè les valore i, ‘amb l’abast i en la forma que estime més apropiada’, puga ‘buidar per endavant’ qualsevol problema que en el futur es plantege amb l’aplicació d’eixa norma.

Així consta en la carta que s’ha fet arribar a la Generalitat, per part del director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Ens Locals, en la qual s’explica que esta administració ha examinat el projecte de llei del Consell, sobre el qual Hisenda formula observacions.

La Inspecció General del Ministeri d’Hisenda ha apuntat, en primer lloc, que donat el ‘caràcter d’acció exterior de l’Estat de la política de cooperació internacional per al desenvolupament’, considera convenient que el text del Consell arreplegue ‘la submissió expressa’ a l’article 20 de la llei 23/1998 de 7 de juliol de Cooperació Internacional al desenvolupament, ja que l’aplicació dels principis arreplegats en l’article 3 podrien no ser coincidents amb les prioritats establides en la secció segona del capítol d’eixa norma.

En segon lloc, es consideren no constitucionals els aspectes de l’article 16 de col·laboració en l’àmbit internacional, ja que l’article 143 de la Constitució Espanyola atribuïx a l’Estat les relacions internacionals”.

CONSENSUADA I TRÀMITS

No obstant açò, des de la Conselleria de Transparència de la Generalitat s’ha destacat que la llei valenciana ‘està consensuada pel Consell Valencià de Cooperació i ha passat tots els organismes necessaris per a la seua tramitació’. Actualment, la norma, aprovada a l’abril pel Ple, està ara en fase de debat en les Corts i, des de la Conselleria ‘se’n va a facilitar qualsevol tipus de reforma que es plantege davant esta qüestió’.

No obstant açò, el Consell ha expressat la seua ‘discrepància’ davant les consideracions enviades encara que es mostra ‘obert al diàleg’ i ha destacat que el text és fruit d’un procés d’elaboració ‘participat i plural’, i ha aconseguit el consens del sector, tant de les ONGD com en el Consell Valencià de Cooperació.

A més, subratlla que ha passat per tots els organismes necessaris per a la seua tramitació com l’Advocacia de la Generalitat, el Consell Econòmic i Social així com el Consell Jurídic Consultiu, que no ha realitzat ‘cap consideració’ respecte a l’article 16, al qual fa referència la carta del Govern, ni ha plantejat cap dubte sobre la seua constitucionalitat.

A més la Conselleria destaca que la Llei és ‘totalment respectuosa’ amb els límits en matèria legislativa del País Valencià i ha assenyalat que la Generalitat ‘té competències sobre la cooperació al desenvolupament i, en este sentit, pot determinar actuacions en este àmbit’.

D’altra banda, en el mateix preàmbul de la norma ja es té en compte la legislació bàsica estatal i per açò establix que ‘assumix els principis, els objectius i directrius bàsiques de la Llei estatal 23/1998, de 7 de juliol, de cooperació internacional per al desenvolupament, i la Llei estatal 2/2014, de 25 de març, de l’Acció i del Servici Exterior de l’Estat’.

La Conselleria de Transparència publicarà en el seu web les consideracions que fa el Govern i remetrà la carta a les Corts perquè en el tràmit parlamentari els grups polítics la tinguen en compte.

NO ‘ANAR PER LLIURE’

Per la seua banda, el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha indicat que l’Executiu central ha de ‘vetlar pel compliment de la legalitat’ de totes les normes que es dicten per comunitats autònomes i entitats locals i ha afegit que té ‘dubtes’ sobre la constitucionalitat i legalitat d’esta llei, per la qual cosa ha enviat la carta d’observacions ‘en honor del respecte i lleialtat entre institucions’. ‘Açò és un Estat de Dret i hem de tindre-ho clar. No podem anar per lliure en matèria exterior donada la importància de la matèria i cal tindre unitat d’acció’, ha sostingut.

En este sentit, ha recalcat que les competències en afers exteriors corresponen al Govern de l’estat espanyol i les normes de la resta d’administracions s’ha d’ajustar a eixe marc competencial, a més de que les directrius bàsiques en esta matèria les establix el Congrés dels Diputats.

En esta línia, ha qualificat d”important’ la carta de col·laboració remesa i els dubtes que s’advertixen i que la Generalitat ‘ha de ser conscient que la competència és de l’Estat i la cooperació internacional forma part d’eixe concepte més ampli i qualsevol llei autonòmica s’ha d’emmarcar a la normativa estatal’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any