El Govern legislarà contra l’apologia de l’anorèxia i la bulímia a internet

  • Topor, nova presidenta de la Taula per a la Prevenció dels trastorns de conducta alimentària

VilaWeb
Redacció
20.07.2017 - 14:23

Topor, nova presidenta de la Taula per a la Prevenció dels trastorns de conducta alimentària

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

La Generalitat estudia legislar per perseguir portals, blogs i xarxes socials a internet que facin apologia dels trastorns de conducta alimentària (TCA) a través de la modificació de la Llei de Salut Pública catalana i de cinc articles del Codi de Consum, recollint una recomanació de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA.

En roda de premsa aquest dijous al Palau Robert de Barcelona, la directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, ha explicat que des de les conselleries de Salut i d’Empresa i Coneixement s’està treballant en eines legals que preveu que estaran fetes, “com a mínim, en més de mig any”.

En concret, demanen una regulació específica que prohibeixi el proselitisme dels TCA a internet i les xarxes socials, reconeixent aquestes accions com una “infracció a la normativa de salut pública” i que responsabilitzi i sancioni les empreses intermediàries, de ‘hosting’.

Aquesta legislació, en la qual treballa el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab), permetria actuar a la Generalitat amb eficàcia i potestat sancionadora, mentre que també plantegen modificar el Codi de Consum als apartats de drets del consumidor, al de les empreses –impedint comercialitzar productes que incideixin a hàbits no saludables– i en la publicitat.

ESTUDIS D’IMPACTE

Al matí d’aquest dijous s’ha celebrat una reunió plenària d’aquesta taula, en la qual ha debutat com a nova presidenta honorífica la periodista Marcela Topor, i s’han explicat els resultats dels estudis ‘Anorèxia i Internet’, que ha analitzat durant dos anys l’impacte de continguts “no saludables” a internet en pacients d’anorèxia i bulímia.

La directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (Acab), Marta Voltas, ha destacat que aquests trastorns constitueixen la tercera malaltia crònica entre les dones adolescents de les societats desenvolupades i occidentalitzades, amb un ‘perfil tipus’ d’una nena de 13 anys, “sense un sentit crític desenvolupat però amb habilitats de navegació”, per la qual cosa està molt exposada.

A Catalunya, les sofreixen 28.000 joves: afecta el 5% de les dones adolescents, i fins el 11% presenta símptomes de risc de patir-los, al qual se suma una insatisfacció corporal molt alta entre el col·lectiu jove, i cada vegada detecten més casos en adults; la mortalitat està al voltant del 5%, tant per la pròpia malaltia com pel suïcidi que comporta en ocasions.

El grup va abordar la correlació entre la malaltia i les xarxes socials: el 60% dels pacients –de centres de Catalunya i la resta de l’Estat– cerquen continguts “no saludables” en la seva primera cerca a internet, i el 71% considera que els continguts que cerquen a internet influencien negativament en el seu trastorn.

Malgrat això, el 87% dels familiars no coneixien aquests hàbits de navegació prèviament, mentre que, durant el tractament, “el 40% de les famílies seguia sense saber que els pacients mantenien aquests hàbits” a internet que perpetuaven la malaltia, ha explicat Voltas.

La nova presidenta honorífica de la taula ha afirmat: “No podem prohibir que utilitzin internet, però sí que podem explicar-los com fer-ho i com utilitzar aquesta eina tan important”, i ha destacat la necessitat de realitzar àpats en família, encara que no sempre és possible conciliar la vida familiar i laboral, i ha posat com a exemple que li agrada que un dia a la setmana cuinar al costat de les seves filles perquè el menjar sigui una experiència agradable.

Topor, parella del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat el seu agraïment a la seva predecessora com a presidenta honorífica, Helena Rakósnik –parella de l’expresident Artur Mas–, sobre la qual ha dit que pren el relleu sabent que estarà al seu costat per donar-li suport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any