El Govern inicia un curs a monitors d’oci per a reforçar la lluita contra els abusos

  • El curs se centra en les estratègies que permeten fer sospitar d'un possible cas d'assetjament

VilaWeb
Europa Press
01.02.2018 - 19:19

La Direcció general de Joventut de la Generalitat inicia demà un nou curs per a monitors d’esplai, directors i formadors d’oci per donar a conèixer les pautes d’actuació específica en un cas d’abús sexual infantil i reforçar la prevenció contra el maltractament i l’abús, segons ha informat la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

El curs s’imparteix demà i el proper divendres a la Fundació Vicki Bernadet –després d’aprovar-se el juliol de 2017 el Protocol Marc d’Actuacions contra el Maltractament a Nens i Adolescents de Catalunya–, tindrà dues edicions més a causa del bon acolliment i tracta tres grans temes: la prevenció en l’àmbit de l’oci, com identificar a víctimes d’abusos i com actuar en cas de sospita o evidència.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha assenyalat que les característiques de l’educació en l’oci permeten dedicar esforços a la prevenció, però també ser ‘proactius’ en la vigilància sobre qualsevol símptoma sospitós.

En el cas de la prevenció, la formació posa en relleu les estratègies per a prevenir un assetjament sexual, a més de promoure unes relacions que fomentin una comunicació fluida, de confiança i de respecte entre monitors i participants.

Un altre dels aspectes centrals del curs són les diferents estratègies que permeten fer sospitar a monitors i dirigents d’oci d’un possible cas d’assetjament, que poden passar per observar el comportament, avaluar-ne l’estat físic i emocional o compartir la informació amb la xarxa de professionals dels serveis socials.

En la fase de detecció, el curs posa l’accent sobre les relacions inclusives, de convivència i confiança que promouen les activitats d’oci i, si es detecta un cas, els passos que segueixen els educadors.

Afents assessors
El Govern vol que les entitats d’educació en l’oci comptin amb un agent assessor que sigui interlocutor amb l’administració i assessori monitors i directors en sospites de casos de maltractaments i abusos a menors. Vilalta ha assegurat que l’objectiu per aquest 2018 és anar acreditant i reconeixent formalment la figura de l’Agent Assessor de Protecció sobre Abusos Sexuals.

D’aquesta manera, totes les entitats d’educació en l’oci –almenys, a través de les seves federacions– hauran de tenir un agent assessor, una figura que ha de ser interlocutora amb l’administració, estar disponible durant les activitats d’oci, assessorar els directors o monitors sobre sospites, detectar i denunciar situacions abusives, vetllar pel bon funcionament del circuit intern i fer un seguiment dels casos notificats.

Nou protocol
La directora general de Joventut ha afirmat que pròximament s’iniciarà un procés al costat del sector de l’oci educatiu per actualitzar i aprovar un nou protocol sobre abús sexual infantil a l’educació en l’oci.

El protocol sectorial vigent, aprovat per consens el 2013, però amb l’actualització del nou protocol marc el 2017, la Generalitat i el sector consideren necessari elaborar un document actualitzat per a l’educació en l’oci.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any