El govern espanyol presenta un projecte de llei ple d’ambigüitats per a combatre el franquisme

  • No especifica la il·legalització de les associacions que facin apologia de la dictadura, només d'aquelles que rebin fons públics

VilaWeb
Redacció
15.09.2020 - 14:59
Actualització: 15.09.2020 - 16:16

El consell de ministres espanyol ha aprovat avui l’avantprojecte de llei de memòria democràtica, que inclou l’anul·lació de les condemnes per raons ideològiques durant el franquisme; entre les quals, la de l’ex-president de la Generalitat afusellat, Lluís Companys. L’avantprojecte de llei, que actualitza la llei impulsada per l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero l’any 2007, també preveu la il·legalització de fundacions que ‘amb recursos públics’ facin apologia de la dictadura i d’altres que incitin a l’odi i la violència contra les víctimes del franquisme. Això no implica la il·legalització d’aquelles que no rebin diners de l’estat.

La vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que l’avantprojecte de llei preveia de reconvertir el Valle de los Caídos en un cementiri civil, regentat pel Patrimoni espanyol, en el qual ‘30.000 víctimes dels dos bàndols tinguin pau i respecte’. De totes maneres, Calvo no ha especificat amb quins terminis es farà la reconversió.

D’altra banda, ha explicat que l’anomenat Panteó dels Homes Il·lustres canviarà de nom i es passarà a dir Panteó d’Espanya. En aquest sentit, Calvo ha defensat que en la institució actual ‘les dones estan desaparegudes’.

La llei també preveu la creació d’una fiscalia de sala al Suprem, d’un cens de víctimes, un mapa de fosses i un banc d’ADN per a identificar les víctimes. Calvo ha dit que era una llei ‘per a trobar-nos tots’.

La Comissió de la Dignitat és crítica amb l’avantprojecte de llei, especialment en la part que fa referència a l’anul·lació de les condemnes per raons ideològiques: ‘Ja han fet tard. El Parlament de Catalunya, en una llei aprovada per unanimitat del 29 de juliol de 2017, va declarar il·legals els tribunals militars i en conseqüència injustos i nuls tots els processos instruïts i les sentències dictades’. Sí que mostra interès en la manera com anul·laran els judicis sumaríssims instruïts fora de Catalunya ‘i així reparar persones com Carrasco i Formiguera, afusellat a Burgos, i Joan Peiró, a València‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any