El govern espanyol manté l’actual nivell 4 d’alerta

  • Ha presidit la reunió el ministre de l'Interior espanyol, Juan Antonio Zoido, acompanyat d'altres cossos, entre els quals hi havia els Mossos d'Esquadra

VilaWeb
Redacció
19.08.2017 - 12:33
Actualització: 19.08.2017 - 12:59

La taula extraordinària per a valorar l’amenaça d’atemptat, reunida des de les deu del matí, ha decidit de mantenir el nivell 4 d’alerta, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Així ho ha anunciat el ministre de l’Interior espanyol, Juan Antonio Zoido, qui ha precisat que tot i mantenir l’estat d’alerta, es reforçarien les mesures de seguretat en llocs concrets i esdeveniments multitudinaris, sense precisar quins per evitar de donar cap pista.

El nivell 4 es va establir el juny del 2015, després dels atacs gihadistes perpetrats a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia, i es va reforçar arran dels atemptats de París. Elevar-lo a 5 implicava recórrer a la presència militar en els carrers, amb especial intensitat en les infrastructures crítiques, com ara aeroports, emplaçaments turístics i zones de gran concurrència.

La reunió, l’ha presidida el ministre Zoido, que ha estat acompanyat del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i màxims responsables de la policia espanyola, la Guàrdia Civil, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza.

Què és el ‘nivell d’alerta antiterrorista’?
El ‘nivell d’alerta antiterrorista’ és una escala de graus complementaris, cadascun dels quals és associat a un risc determinat, en funció de l’amenaça que s’apreciï en cada moment.

La classificació prevista en el Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista té cinc nivells d’activació associats a un determinat nivell de risc: el nivell 1 correspon a risc baix, el nivell 2 a risc moderat, el nivell 3 a risc mitjà, el nivell 4 a risc alt i el nivell 5 a risc molt alt.

Aquesta és la cronologia dels nivells d’alerta que s’han activat en els darrers anys a l’estat espanyol:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any