El govern espanyol es reuneix amb el recurs contra la llei de pobresa energètica damunt la taula

  • La Generalitat ha demanat al govern espanyol que no se suspengui automàticament la normativa en cas que la porti al TC

VilaWeb
Redacció / ACN
28.04.2016 - 22:00
Actualització: 28.04.2016 - 23:00

El govern espanyol té previst de decidir aquest matí si recorre contra la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada el juliol de l’any passat. La Generalitat ha sol·licitat sovint al govern espanyol que no demanés la suspensió automàtica de la normativa en cas que finalment la porti al Constitucional. Perquè la suspensió automàtica impediria al govern de garantir aigua, llum i gas a les famílies pobres. Des del 2014, la Generalitat ha evitat que es tallessin els subministraments a més de 32.000, famílies gràcies a la legislació sobre aquesta matèria.

Ahir a la reunió amb Soraya Sáenz de Santamaría, Oriol Junqueras va tornar a demanar que el consell de ministres no demanés aquesta suspensió de la llei. Però Sáenz es va limitar a dir que el govern espanyol analitzaria amb ‘el màxim interès’ aquesta petició, sense avançar cap decisió. Va defensar que quan el govern espanyol decideix de recórrer contra una normativa al TC té en compte només les competències de cada administració, i no entra pas en el contingut de les qüestions que són objecte de recurs.

Un llarg historial judicial
L’executiu espanyol ja havia avisat l’octubre de l’any passat que recorreria contra la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. De fet, durant aquests mesos, tècnics de l’executiu espanyol i del català han fet negociacions prèvies a la presentació del recurs. El govern espanyol el pot presentar fins el 5 de maig. La Generalitat s’empara en aquesta llei per continuar garantint el subministrament de llum i gas a famílies vulnerables.

El 8 d’abril el Tribunal Constitucional ja va anul·lar una part del decret llei del desembre del 2013 sobre pobresa energètica, que modificava la llei del codi de consum de Catalunya. Concretament, va suspendre la part del decret que garantia el subministrament d’electricitat i gas a les famílies que no poden pagar les factures. El tribunal va al·legar que el govern no tenia competències per a decidir si s’havia de tallar el subministrament o no i per això ho va considerar inconstitucional. Segons la sentència, la norma catalana envaeix les competències de l’estat espanyol, que per llei ha optat per ‘la protecció del consumidor vulnerable mitjançant un sistema de bonificació a través del finançament de part del preu de subministrament d’electricitat i gas i no mitjançant l’establiment de prohibicions de desconnexió del subministrament’.

D’una altra banda, l’octubre passat el TC va admetre a tràmit un recurs del govern espanyol contra uns quants articles de la llei 20/2014 del Parlament de Catalunya relacionats amb la pobresa energètica i situació de vulnerabilitat. Aquests articles impugnats van ser suspesos automàticament perquè l’executiu de Rajoy va demanar que s’apliqués l’article 161.2 de la constitució espanyola, que deixa temporalment sense efecte qualsevol norma autonòmica contra la qual recorre l’estat.

Així i tot, la setmana passada el Tribunal Constitucional va aixecar la suspensió cautelar del fons de pobresa energètica previst a la llei 20/2014 del Parlament de Catalunya per a la millora de la protecció dels consumidors en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum. Per tant, l’alt tribunal deixa via lliure a la creació d’un fons solidari per a ajudar les famílies que no puguin pagar l’aigua, la llum i el gas i que es nodreixi del que aportin les empreses subministradores i les administracions públiques. El TC, en canvi, manté l’anul·lació provisional de l’apartat de la llei que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament d’energia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any