El govern de les Illes i la Generalitat acorden documentar i dignificar les fosses de Sa Coma

  • Les dues administracions treballaran plegades en la localització, recuperació i identificació de restes dels desapareguts en els fets del llevant mallorquí

VilaWeb
Redacció
21.07.2017 - 19:10

El govern de les Illes i la Generalitat han acordat aquest matí enfortir les relacions entre les dues administracions i cooperar en matèria de memòria històrica. D’aquesta manera, els dos governs han acordat avançar plegats en les polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes a Mallorca durant la guerra del 36-39 i durant la dictadura franquista. La trobada ha anat seguida de la visita a la fossa de Sa Coma, en què la consellera de Cultura, Participació i Esports del govern de les Illes, Fanny Tur, ha ensenyat al conseller d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, la fossa de Sa Coma, una de les més grans de Mallorca.

En aquest sentit, els dos executius han decidit impulsar conjuntament les accions de reparació i dignificació de les víctimes del desembarcament de les tropes republicanes al llevant mallorquí l’agost del 1936. D’aquesta manera, les dues administracions contextualitzaran i preservaran les almenys quatre fosses que hi ha a la platja de Sa Coma, on es calcula que hi ha enterrats prop de quatre-cents milicians, la majoria dels quals procedien del Principat.

‘Acte simbòlic de gratitud’

La consellera Tur ha explicat que l’inici d’aquesta col·laboració és un ‘acte simbòlic, de gratitud per a totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat’. En aquest sentit, Tur ha afegit que les tasques de localització i identificació de les restes es faran ‘conjuntament entre els dos governs germans’. La consellera també ha apuntat que ‘alguna cosa hem fet malament durant tants anys de democràcia perquè encara tinguem fosses comunes’.

D’aquesta manera, el conseller Romeva ha assegurat que la relació entre els dos governs és ‘constant’ i que l’acord de col·laboració en matèria de memòria històrica és ‘molt important’. El conseller ha assenyalat que aquest acord demostra ‘el compromís amb tot allò que té a veure amb la dignificació de la memòria, la recuperació i sobretot la necessitat de fer justícia’. En aquest sentit, ha afegit que la ‘institucionalització de la desmemòria, instaurada en la transició’, es troba ara amb una ‘frontal determinació’ per part dels dos executius.

Romeva ha compartit la seva experiència en el desenvolupament del Programa d’identificació genètica de persones desaparegudes durant la guerra del 36-39 i durant el franquisme, i el Pla de fosses que impulsa el Departament d’Afers Exterior de la Generalitat amb la consellera Tur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any