El Financial Times sobre l’independentisme: ‘Una història extraordinària que ressona més enllà de les fronteres d’Espanya’

  • Per Espanya, cada estelada que penja en un balcó de Barcelona és un recordatori del seu fracàs històric a l'hora de crear una sola nació a partir de pobles i llengües diversos', explica el corresponsal, Tobias Buck

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 09:10
Actualització: 29.06.2017 - 10:52

El Financial Times, un dels diaris econòmics més importants, dedica avui un reportatge extens al referèndum d’independència català. Amb el títol ‘Com el referèndum de Catalunya mostra una Espanya dividida’, el corresponsal Tobias Buck explica que el moviment independentista guanya força abans del primer d’octubre. Hi intervenen el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, i l’ex-president Artur Mas, entre més.

El corresponsal explica: ‘En pocs anys, l’independentisme s’ha desplaçat dels marges de la política i la societat catalana al centre de l’escenari.’ I recorda que per primera vegada en més de vuitanta anys el govern treballa per atènyer la independència. I això també passa al parlament, on l’independentisme té majoria.

S’hi explica també que en un moment de puixança dels nacionalismes a Europa, on els països volen recuperar fronteres i poders, l’independentisme català es caracteritza per la transversalitat i l’europeisme.

Sobre el referèndum, Buck explica que la Generalitat l’ha convocat el primer d’octubre malgrat la negativa de Madrid. ‘La votació pretén demostrar a Madrid i al món que els 7,5 milions d’habitants de la regió desitgen i mereixen un estat propi’, diu el corresponsal. I, tot i admetre que no sap què passarà els mesos vinents, afegeix: ‘L’empenta independentista de Catalunya configura una història extraordinària que ressona molt més enllà de les fronteres d’Espanya.’

El reportatge explica com es van fer les primeres consultes d’Arenys de Munt i recorda que el 2010 la retallada de l’estatut va acabar de desfermar el moviment amb manifestacions milionàries cada Onze de Setembre.

‘El conflicte no és únicament sobre el futur de Catalunya, també és sobre l’ànima d’Espanya. Fins i tot els més crítics amb el moviment independentista reconeixen que Espanya ha de canviar. Canviar profundament si vol continuar essent l’estat tal com el coneixem. Per Espanya, cada estelada que penja en un balcó de Barcelona és un recordatori del seu fracàs històric a l’hora de crear una sola nació a partir de pobles i llengües diversos’, escriu el periodista.

El reportatge es publica pocs dies després d’una intensa setmana mediàtica, en què els editorials de l’Irish Times i The New York Times criticaven durament el govern espanyol pel fet de no permetre un referèndum acordat. ‘La millor cosa que pot fer Espanya és permetre el referèndum a Catalunya’, deia el New York Times.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any