El festival Chopin de Valldemossa ret homenatge a Guinovart

  • El certamen, que barreja diverses disciplines artístiques, és el festival més antic del món dedicat al músic polonès

VilaWeb
Redacció
03.08.2018 - 02:00
Actualització: 03.08.2018 - 08:22

‘Al llarg de la seva carrera, Josep Guinovart es va inspirar reiterades vegades en la figura de Chopin’, explica Biel Mesquida, el vice-president del festival Chopin de Valldemossa. Per aquest motiu, i també perquè des del principi del festival, a la dècada dels vuitanta, sempre ha estat vinculat al certamen, la seva figura i la seva obra són un dels grans reclams de la cita d’enguany, que arrenca aquest cap de setmana a la Cartoixa de Valldemossa.

Aprofitant que se celebra l’Any Guinovart amb motiu del desè aniversari de la mort del pintor, es podrà veure l’exposició ‘Variacions de Chopin’ a la sala capitular de la Cartoixa de Valldemossa. ‘És una exposició antològica de la seva obra, on la figura de Chopin, Valldemossa, el romanticisme i Ramon Llull són ben presents. Perquè Guinovart va ser sempre un gran amant de la cultura mallorquina’, explica Mesquida.

I un dels actes que es repeteixen en totes les exposicions de l’Any Guinovart és la lectura d’un quadre de l’artista per part d’un escriptor. Per això dissabte Biel Mesquida farà una relectura de Moviment de Mort, una obra on apareix el cap de Chopin, les tecles d’un piano i la lluna. Per Mesquida, que ha rebatejat l’obra amb el nom de Moviment d’amort ‘és un quadre sobre la vida, que lluita contra la mort; un missatge molt vitalista, com a parer meu ho era l’art de Guinovart’.

Des de la seva fundació l’any 1981, el festival Chopin s’ha caracteritzat per mesclar la música amb altres disciplines artístiques com ara la literatura, la pintura i les arts escèniques. ‘Que és el que en realitat Frederic Chopin i Georges Sand van venir a fer a Valldemossa’, diu Mesquida. Amb la voluntat de continuar amb l’esperit del romanticisme, en aquests trenta-set anys han passat pel festival Miquel Barceló, Toni Catany, Carles Santos, Frederic Amat i Xavier Albertí, entre més.

La directora del certamen, Rosa Capllonch, recorda que Guinovart sempre deia que Chopin era un artista modern. Per això, per ella, que sempre ha estat vinculada al festival, és molt important que la pintura hi sigui sempre present com a disciplina: ‘Dóna el toc contemporani a la trobada, per això hi hem insistit tant tots aquests anys’. I només fent una ullada a l’històric d’exposicions s’hi troben mostres dedicades a Joan Miró, Ràfols-Casamada…

Però poca gent sap que l’actual festival és una continuació del que ja es feia durant la República. ‘Entre 1931 i 1936, es va fer a Valldemossa el primer festival dedicat a Chopin del món, molt abans que el de Polònia’, explica la directora del festival. Aquesta trobada, on va arribar a tocar Pau Casals, va ser impulsada pels avis de Capllonch i una néta de Gorges Sand, que va fer gran part de les donacions del llegat que es poden veure avui a la Cartoixa.

Pel que fa als concerts, tots es faran a l’antic claustre de la Cartoixa. La programació arrencarà diumenge, 5 d’agost, de la mà del pianista txec Marek Kozák, que oferirà un programa dedicat exclusivament a Chopin. El 12 d’agost serà el torn de Bruno Rigutto, que interpretarà en un sol concert tots els nocturns que Chopin va escriure al llarg de la seva carrera. La pianista russa Marianna Prjevalskaya, considerada una de les millors del moment, actuarà el 19 d’agost i combinarà temes de Chopin amb les variacions que Rakhmàninov va fer del mestre polonès. Finalment, el 26 d’agost el violoncel·lista Guillermo Pastrana i el pianista Marc Heredia clouran el festival. Oferiran un concert en què interpretaran peces de Debussy, de qui enguany se celebra el centenari, i de Manuel de Falla, un gran admirador de l’obra de Chopin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any