El Cercle de Cultura lamenta l’anul·lació de l’impost audiovisual i reclama una nova llei

  • Demana mantenir les dotacions econòmiques previstes per part del govern amb el sector audiovisual

VilaWeb
ACN
01.08.2017 - 10:51
Actualització: 01.08.2017 - 11:20

El Cercle de Cultura ha lamentat aquest dimarts que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat l’impost que la Generalitat cobrava a les operadores d’Internet i que servia per finançar el sector audiovisual català. Així ho ha assenyalat a través d’un comunicat, en què El Cercle de Cultura ha reiterat la necessitat que hi hagi un marc legal i fiscal que afavoreixi el desenvolupament de les indústries i l’activitat cultural. També ha instat al govern i als representants polítics a comprometre’s a crear el més aviat possible una nova llei amb els mateixos efectes, i ha demanat que es mantinguin el compromisos pressupostaris i les dotacions econòmiques previstes per part del govern.

El Tribunal Constitucional va tombar l’impost que la Generalitat cobrava a les operadores d’Internet, coneguda com el cànon digital, i que servia per finançar el sector audiovisual català. El govern espanyol el va recórrer perquè entenia que es trepitjava amb l’IVA i que suposava una doble càrrega impositiva. L’impost s’aplicava a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques, amb una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya i el govern esperava una recaptació de 20,5 milions d’euros l’any.

L’entitat ha reiterat la seva convicció que l’impost ‘permetia donar continuïtat econòmica a la cadena de valor dels continguts digitals, en la mesura que comprometia les parts que operen comercialment amb aquests continguts a generar un sistema de finançament sostenible’. Així mateix, el Cercle de Cultura ha considerat que aquest suposava ‘un model impositiu proper a la filosofia del mecenatge per a un sector determinant per al futur cultural del país, i un pas definitiu per complementar el finançament de la cultura des de la nova economia que prové del negoci digital’.

El Cercle de Cultura ha manifestat la seva solidaritat amb les entitats representatives del sector cultural de l’audiovisual i s’ha adherit a la carta oberta que han fet pública. El Cercle de Cultura recorda en aquest comunicat que va promoure el manifest ‘Declaració Catalunya per la Cultura’ i que un dels seus punts és la necessitat de cercar noves vies de finançament que assegurin una major dinàmica de relació entre els sectors empresarials i la creació de continguts culturals. El Cercle de Cultura ja es va manifestar llavors a favor del projecte de llei de l’Impost català sobre la provisió de continguts per part dels prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector i de la difusió de la cultural digital. De fet, ha destacat que dos anys després d’entrar en vigor la llei, la taxa ha demostrat la seva utilitat ‘per al desenvolupament de l’activitat creativa, de producció i de difusió del sector audiovisual de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any