El catedràtic de Constitucional Roberto Blanco creu “aventurat” descartar l’aplicació del 155 a Catalunya

  • El Govern podria recórrer a aquest instrument depenent del grau de desobediència de l'executiu català

VilaWeb
Redacció
16.08.2017 - 18:52

El Govern podria recórrer a aquest instrument depenent del grau de desobediència de l’executiu català

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

El professor de Dret Constitucional Roberto Blanco ha qualificat aquest dimecres d'”aventurada i imprudent” la decisió de l’Executiu de no aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya per frenar la deriva sobiranista perquè es podria veure en la tesitura d’haver de recórrer a aquest instrument depenent del grau de desobediència de la Generalitat de Catalunya en l’assumpte.

El catedràtic ha explicat en declaracions a Europa Press que “té una certa lògica” que l’Executiu no desvetlli si aplicaria aquesta norma que permet a l’Estat assumir determinades competències d’un govern autonòmic, atès que s’està davant una situació en què les parts implicades “no volen mostrar les seves cartes”.

No obstant això, no rebutja que hagi de recórrer a aquest instrument “depenent del grau de contumàcia en la desobediència de la Generalitat”, la qual, ha dit, és “plenament conscient” que el que està fent és il·legal. L’aplicació del 155, prèvia autorització per majoria absoluta del Senat, possibilitaria a l’Executiu prendre el control dels Mossos d’Esquadra en cas que la Generalitat avanci en el pla secessionista.

“El Govern no disposa de cap instrument per rescatar la competència i transferir-la de la Generalitat al Ministeri de l’Interior que no sigui el 155 i, per tant, és molt aventurat i bastant imprudent manifestar que no l’aplicarà”, ha dit l’expert en Dret Constitucional en resposta al portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que en l’entrevista a Europa Press va descartar recórrer a aquesta via en considerar que no era la solució al problema.

ESCALA DE DESOBEDIÈNCIA

Segons ha indicat Blanco, fins ara el Govern de Carles Puigdemont ha cercat una fórmula d'”esquivar” les prohibicions imposades pel Tribunal Constitucional a les lleis aprovades per aquest executiu i amb les quals se cercava impulsar la deriva sobiranista. Malgrat això, pot arribar un moment en què “el joc de recursos” del màxim intèrpret de la Carta Magna “ja no serveixi” si es continua pel camí d’incomplir les resolucions.

L’última vegada que es va pronunciar el Constitucional sobre aquesta qüestió va ser el passat 31 de juliol quan va admetre a tràmit per unanimitat el recurs presentat pel Govern de l’Estat contra la reforma del reglament del Parlament de Catalunya, la qual cerca aprovar per la via urgent les lleis de ruptura amb Espanya. L’admissió va comportar la suspensió immediata per cinc mesos de la reforma exprés i el posterior recurs per part de Catalunya sobre el qual es pronunciarà aquest dimecres el Ple del TC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any