Autors i lectors comparteixen un Sant Jordi multitudinari

  • El Gremi de Llibreters confia a mantenir la tendència a l'alça en les vendes

VilaWeb
ACN
23.04.2016 - 16:02
Actualització: 23.04.2016 - 16:33

El bon temps ha fet que milers de persones hagin sortit el matí de Sant Jordi als carrers de tot el país: parades de llibres i roses plenes de gom a gom i cues per a aconseguir les signatures dels autors.

I com marca la tradició, escriptors i editors ha començat la diada de Sant Jordi amb el tradicional esmorzar a l’Hotel Regina. Escriptors com Màrius Serra, Care Santos, Rafel Nadal, Víctor Obiols, Carla Zaplana, Carles Porta, Anna Ballbona o Albert Forns han estat acompanyats de xefs com Ferran Adrià o el cineasta J. A. Bayona, que presenten o apadrinen llibres, i que tampoc s’han volgut perdre la popular trobada. Tot el món editorial espera que el sol acompanyi tota una jornada en què la cultura n’ha de ser la protagonitza. En paral·lel, han instat els catalans no només a adquirir un exemplar sinó ‘a tenir ganes de llegir-se’l’.

Un dels escriptors més matiners a la cita, Màrius Serra, que aquest Sant Jordi presenta ‘Res no és perfecte a Hawaii’ (Proa), assegura que el Sant Jordi és una ‘anomalia’, una excepció en la qual ‘els llibres envaeixen els carrers’. ‘Avui tothom sent la necessitat de regalar un llibre, una flor i fer un petó, un patrimoni que ha anat creixent amb els anys i que seria difícil d’inventar’, ha afegit.

Preguntat sobre el rànquing dels llibres més venuts del dia, Serra ha assegurat que tot i ser una informació molt útil, a vegades se’n fa una lectura ‘desajustada’. ‘Els 20 llibres més venuts només representen la venda d’un 5% del total’, ha precisat recordant les dades del Gremi de Llibreters. Per tot això, recorda que és un dia per ‘la diversitat’, on tothom pot vendre ‘molt, també els morts’. ‘No és una lliga de futbol amb 20 equips. Avui surten a la venda més de 3.000 títols’, ha bromejat.

Fotografia: ACN.
Fotografia: ACN.

Una altra de les escriptores que tradicionalment assisteix a l’esmorzar de l’Hotel Regina, Care Santos, que enguany ha publicat ‘Diamant blau’ (Columna), assegura que la diada és un motiu d”alegria i il·lusió’, un dia ‘fantàstic’ que els escriptors esperen tot l’any. ‘Tan de bo la cultura fos la protagonista més d’un dia a l’any. El Sant Jordi s’imita a nivell internacional, nosaltres que el tenim l’hem de valorar’, ha asseverat.

Un dels escriptors que aquest any publica nou llibre per partida doble és el periodista Carles Porta, amb dues obres de temàtica ben diferenciada. D’una banda, presenta ‘Li deien pare’ (Pòrtic) -la història del pederasta de Castelldans- i ‘L’amic president’ (La Campana), basat en la seva relació amb Carles Puigdemont. Porta no ha dubtat en manifestar que la força de Sant Jordi seria ‘imparable’ si, a més de comprar llibres, ‘fóssim capaços de llegir-los’. ‘Seriem la millor societat del món de llarg’, ha precisat.

Un dels representats de la generació més jove d’escriptors, Albert Forns, que s’ha endut el primer Premi Anagrama de novel·la en català per ‘Jambalaia’ , viu el primer Sant Jordi. ‘Serà esgotador però divertit, perquè tots els ingredients hi són’, ha manifestat. La diada, assegura, és un dia en què es troben els escriptors que s’hi dediquen tot l’any, però també el més mediàtics, famosos o els ‘youtubers’ ‘de moda’ aquest any . ‘Aquí ens hi trobem tots i compartirem taula, es tracta de vendre llibres i que la gent llegeixi el q vulgui’, ha conclòs.

La nutricionista Carla Zaplana, amb dos llibres a les prestatgeries, fa mesos que es troba entre els més venuts de no ficció. ‘Vaig intentar fer un llibre humil i senzill, però ha tingut bona acollida’, ha precisat. Així, es mostra ‘molt contenta’ no només per les vendes, sinó per haver contribuït a obrir la ment als catalans ‘a la salut i la nutrició conscient’. ‘Llegir és la millor arma’, ha precisat l’autora resident als Estats Units.

Una de les personalitats menys tradicionals a la trobada a l’Hotel Regina ha estat el cineasta J. A. Bayona, la setmana en què s’ha anunciat que dirigirà la seqüel·la de ‘Jurassic World’. Avui assisteix al Sant Jordi apadrinant l’obra de Patrik Ness, ‘Un monstruo viene a verme’, argument de la seva propera pel·lícula. ‘Espero que sigui un gran dia per a tots dos, és la diada de la cultura i està molt bé que almenys durant un dia es parli de llibres, és una gran notícia’, ha reblat.

La confiança del Gremi de Llibreters
Els llibreters han hagut d’esperar una mica per notar el volum de ciutadans que aquest dissabte de Sant Jordi han començat a treure el nas per tafanejar entre les seves parades a la recerca d’un llibre. En un dia feiner, a les 9 del matí ja notaven moviment i enguany preveuen que els punt àlgid se situï al migdia i a la tarda. El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, ha explicat a l’ACN que confien poder consolidar la tendència a l’alça en la venda de llibres que van notar l’any passat, després d’anys de xifres molt dolentes a raó de la crisi global. L’any passat es van vendre 1,53 milions de llibres i enguany s’espera superar la xifra dels 1,6 milions. Daura ha animat els catalans a sortir al carrer ‘per gaudir de la cultura, de la llengua i les flors’, i continuar mantenint la festa de Sant Jordi ‘com l’enveja sana de molts països veïns’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any