El Berguedà viu la primera Fia-Faia Patrimoni de la Humanitat

  • Aquest vespre Bagà i Sant Julià de Cerdanyola commemoren el solstici d’hivern amb una baixada de falles

VilaWeb
Redacció
24.12.2015 - 02:00
Actualització: 24.12.2015 - 08:06

A Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola fa segles que cada nit de Nadal es fa la festa de la Fia-faia. Però de segur que fa anys que no n’hi havia cap de tan especial com la d’aquest vespre, perquè serà la primera d’ençà que la UNESCO les va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La festa consisteix a cremar unes torxes, les ‘faies’, el capvespre de la nit de Nadal. Hom creu que és una festa d’origen pre-cristià i va lligada estretament amb el solstici d’hivern.

El capvespre del 24 de desembre s’encén una foguera a la muntanya, en direcció a sol ponent, i des d’allà el foc és transportat cap a la població per un grup de fallaires que formen una vistosa davallada. Quan el foc arriba al poble els portadors s’adrecen a l’església on fan el toc d’oració acompanyat del càntic ‘Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia’. Després es fa una revetlla i la mainada salta sobre les brases fins que el foc s’apaga.

Entre totes les festes que van ser declarades Patrimoni Immaterial de la UNESCO a principi de mes, les de la Fia-faia són de les més especials per dos motius: són les úniques que no es fan al solstici d’estiu, sinó al d’hivern, i estrictament el Berguedà no forma part de la serralada dels Pirineus. Tot i això, per l’antiguitat i per la similitud del ritual, les festes de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola ven ser incloses en la candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu del Pirineu.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any