El batlle de Fonollosa defensa davant la jutgessa que no va rebre cap comunicació prohibint el referèndum

  • Fonollosa és una de les quatre poblacions del Bages que va ser objecte de violència policíaca el primer d’octubre · Hi va haver una cinquantena de ferits

VilaWeb
Redacció
12.03.2018 - 02:00
Actualització: 12.03.2018 - 13:21

El batlle de Fonollosa (Bages), Eloi Hernàndez (ERC), ha respost només a les preguntes del seu advocat en la declaració com a investigat per un presumpte delicte de desobediència pels fets de l’1-O. Hernàndez ha estat rebut per uns dos-cents ciutadans que han volgut mostrar-li el seu suport a l’entrada i sortida dels jutjats. Primerament, el batlle de Fonollosa estava citat a declarar com a investigat i s’ha negat a respondre les preguntes de la jutge i el fiscal i només ha contestat el seu advocat. Tot seguit, Hernàndez ha declarat com a perjudicat per les càrregues policíaques que va haver-hi l’1-O al municipi. A la sortida dels jutjats, el batlle ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació que ha defensat davant la jutgessa que no havia rebut comunicació expressa per escrit que prohibís la celebració del referèndum.

Hernàndez ha arribat als jutjats de Manresa quan faltaven pocs minuts per les deu del matí i l’esperaven al voltant de dues-centes persones que s’han concentrat per donar-li suport. Els manifestants l’han rebut amb forts aplaudiments i també amb crits de ‘No estàs sol’. Una quinzena de treballadors dels jutjats també l’han rebut amb una pancarta on es llegia ‘Llibertat i democràcia’.

Abans d’entrar als jutjats, Hernàndez s’ha dirigit als concentrats per agrair-los la seva presència i ha dit que intentarà defensar el ‘coratge i dignitat’ de la gent de Fonollosa i de Camps –nucli de població del mateix municipi–. ‘Avui és la continuació d’allò que va passar el dia 1-O al nostre poble’, ha apuntat el batlle, que ha denunciat ‘la persecució per terra, mar i aire que estan fent a la ciutadania, als polítics i a tothom’.

Entre els representats polítics que han acudit als jutjats per donar suport a Hernàndez hi havia David Saldoni (PDeCAT), batlle de Sallent i president de l’ACM; diversos batlles d’ERC com el de Callús, Monistrol de Montserrat, Avinyó, Santpedor i Cardona; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; el regidor d’ERC de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona –també investigat per l’1-O–; així com també regidors de la CUP i d’ICV al Bages.

Doble declaració com a investigat i com a perjudicat
Hernàndez estava citat a declarar com a investigat per un presumpte delicte de desobediència, però també com a perjudicat per les càrregues policials que va haver-hi l’1-O a Fonollosa. A la sortida dels jutjats, el batlle ha dit que en la seva compareixença com a investigat només ha contestat a les preguntes del seu advocat i la seva declaració s’ha centrat en relatar que ‘prèviament a l’1-O no havia rebut cap comunicació expressa per escrit prohibint la celebració del referèndum’.

En acabar la seva compareixença com a investigat, Hernàndez ha tornat a declarar davant de la mateixa jutgessa, però en aquest cas com a testimoni en el marc de la denúncia col·lectiva que coordina el Col·legi d’Advocats de Manresa per la cinquantena de ferits que va haver-hi 1-O a quatre municipis del Bages –Fonollosa, Callús, Castellgalí i Sant Joan de Vilatorrada–. En concret, a Fonollosa cinc persones ferides han presentat denúncia, a més del batlle. En aquest cas, Hernández sí que ha respost les preguntes de totes les parts –el seu advocat, la jutge i fiscalia– i ha dit que s’ha centrat principalment en explicar els ferits que van haver-hi i les càrregues policíaques que es van produir, així com també els danys materials que es van produir a les oficines i dependències municipals.

El batlle bagenc ha dit que surt satisfet dels jutjats perquè ha pogut explicar tot el que va veure, però al mateix temps s’ha mostrat ‘preocupat pel recorregut que pugui tenir al causa’. Malgrat tot, Hernàndez ha dit que té molta confiança en què tot es redreçarà i es demostrarà el que realment va passar l’1-O, que només va ser ‘el trencament de la convivència dels nostres pobles provocada per les actuacions violentes de la policia espanyola’.

Els fets de l’1-O
Fonollosa és una de les quatre poblacions del Bages que va ser objecte de violència policíaca el primer d’octubre i hi va haver una cinquantena de ferits. De fet, tant els veïns lesionats com l’ajuntament van presentar-ne una denúncia davant el mateix jutjat. Hernàndez creu que la decisió de la jutgessa s’emmarca en la investigació que duu a terme arran d’aquestes denúncies i considera que ‘no haver impedit el referèndum’ motiva que l’hagi citat.

Quan va rebre el requeriment, el batlle de Fonollosa es va mostrar sorprès, car considera que precisament són els veïns de Fonollosa qui van ser ‘les víctimes de l’atac’ d’aquell dia a la població. ‘L’única cosa que he fet –va dir– és escoltar la gent, estar al seu costat i permetre que el poble es pogués expressar lliurement i democràticament.’ Per ell, aquest procediment és un símptoma de la ‘qualitat democràtica’ de l’estat espanyol.

Eloi Hernàndez va narrar els atacs policíacs a Fonollosa en un àudio que es va difondre el dia 1 d’octubre i que va fer-se viral:

Vegeu també:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any