El 80% d’alumnes de Secundària sent insults contra companys per la seva orientació sexual

  • Un terç dels alumnes no heterosexuals pateixen actituds discriminatòries, segons un estudi

VilaWeb
Redacció
28.06.2016 - 13:25
Actualització: 28.06.2016 - 15:35

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 28 (EUROPA PRESS)

Un estudi de l’Observatori contra l’Homofòbia revela que el 80% dels alumnes d’educació Secundària i Batxillerat han sentit insults a l’institut cap a persones que són homosexuals, bisexuals o transsexuals i que un terç dels alumnes no heterosexuals pateix agressions o discriminació.

L’Observatori contra l’Homofòbia ha presentat aquest dimarts a L’Hospitalet de Llobregat els resultats d’aquest estudi sobre l’impacte de l’assetjament per homofòbia, elaborat en col·laboració amb el Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir d’enquestes a 241 alumnes d’educació secundària i batxillerat de l’Institut Bellvitge de l’Hospitalet.

Segons l’estudi, un 80% dels alumnes han sentit o presenciat insults cap a persones que són o semblen homosexuals, bisexuals o transsexuals; un 74% han escoltat comentaris negatius; un 66% han vist burles o imitacions; un 36%, amenaces; i un 24%, pallisses.

A més, un 12% dels alumnes declaren haver insultat altres persones per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Per la seva banda, el 34% dels alumnes no heterosexuals han patit algun tipus d’agressió o discriminació per la seva orientació sexual.

Francisca Cifuentes, una de les autores de l’estudi, ha explicat que ‘crida l’atenció que a l’institut analitzat no hi ha cap cas d’assetjament denunciat, tot i que en el moment de fer l’enquesta la gent contesta que ha viscut o ha patit actes discriminatoris que van en la línia de la persecució homofòbica o transfòbica, el que dóna compte de la invisibilitat del fenomen i de com s’ha normalitzat la persecució a l’escola’.

En aquest sentit, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ha anunciat que l’Ajuntament posarà en marxa pròximament un mecanisme ‘discret, ràpid i efectiu’ perquè els nois i joves víctimes d’assetjament puguin posar la seva situació en coneixement de l’autoritat, a través d’un telèfon o d’un correu electrònic.

Marín ha afirmat que ‘el problema de la persecució homofòbica existeix, tot i que no es vegi, i és important detectar-lo perquè es puguin activar tots els recursos per atendre les víctimes’.

Prèviament a la presentació de l’estudi, l’Observatori contra l’Homofòbia i l’Ajuntament de l’Hospitalet han desplegat una bandera amb els colors de l’arc iris a la façana de la casa consistorial, on s’ha llegit un manifest amb motiu del Dia de l’Orgull de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any