L’economia catalana baixa més que no es preveia

  • L'informe de conjuntura de la Cambra de Comerç rebaixa més de dos punts la davallada prevista del PIB per al 2020 i ara estima que serà d'un -12,7%

Jordi Goula
21.10.2020 - 19:50
VilaWeb

Un dels fets més recurrents en situacions com l’actual és que les previsions econòmiques s’hagin de variar molt sovint; en aquest cas, segons l’evolució de la pandèmia i les mesures que les autoritats prenen per lluitar-hi en contra. Avui la Cambra de Comerç ha fet aquest pas i ha rebaixat el creixement esperat de Catalunya per a enguany. Fa tres mesos preveien una davallada del PIB del -10,3% i una situació més negativa, del -13%, en cas de rebrot important. Malauradament, aquesta segona opció es va complint. En l’informe de conjuntura catalana del tercer trimestre del 2020, les previsions fetes per l’equip d’AQR-Lab de la Universitat de Barcelona i la Cambra assenyalen un descens del PIB del -12,7% el 2020 i una recuperació, tan sols parcial, el 2021 del +6,7%.

La previsió de caiguda d’enguany ja incorpora l’impacte de les darreres mesures preses per contenir l’expansió de la pandèmia a Catalunya i l’empitjorament de la situació sanitària a bona part d’Europa. Per què s’ha d’introduir Europa en el model? Doncs molt simple, perquè països com França i el Regne Unit tenen una situació epidemiològica tan greu com la nostra, i també prenen mesures restrictives, cosa que afectarà les seves economies i, de retruc, la nostra, perquè baixaran les exportacions i els moviments de passatgers.

La conclusió de la suma de factors interns i externs els fa pensar que la recuperació tindrà una forma més de W asimètrica que no pas de V, i evolucionarà amb els rebrots, fins que no es trobi la solució definitiva de la pandèmia. Caldrà veure com és aquesta asimetria de la banda dreta de la W. És a dir, si la crisi s’allargarà gaire. El tercer trimestre havia de ser molt important. Però després del fracàs absolut del turisme, el setembre tampoc no sembla que hagi anat gaire bé, ni en consum ni en inversió. I a més, ja al quart, s’hi afegeix l’impacte econòmic negatiu que tindrà el tancament de bars i restaurants, que la Cambra calcula que oscil·larà entre 366 milions i 539 milions d’euros. S’hi afegiria encara el perjudici derivat de la limitació de capacitats en espais culturals, comerços i més durant quinze dies, que es traduirà de segur en un empitjorament de la taxa de variació del PIB aquest quart trimestre.

Per tot això, l’estimació de creixement del tercer i quart trimestres es revisa a la baixa. Segons el càlcul presentat avui, el PIB català ha crescut d’un 5,4% el tercer trimestre del 2020 respecte del segon, de resultes de la recuperació gradual de la mobilitat i de l’activitat de les empreses després del confinament. Ara, aquesta estimació és quatre punts inferior a la de fa tres mesos, quan es va preveure un rebot en la taxa de creixement del 9,4%. Confesso que m’ha sorprès aquesta dada, perquè el creixement que entitats com Funcas o AIReF estimen per a tot l’estat espanyol el tercer trimestre s’acosten molt al 13%.

Hi veig una diferència molt gran amb Catalunya i en demano la raó al director del Gabinet d’Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira. Segons que m’explica, la diferència és aquesta: ‘A Catalunya, durant els mesos de juliol i agost els rebrots sobre el turisme i les restriccions a la mobilitat de turistes imposades per uns altres països han tingut un impacte molt més negatiu, arran del pes més alt que té el sector aquí.’ En canvi, la previsió per a tot l’any, del -12,7% per a Catalunya, no s’allunya gaire del -13% que estima Funcas per a tot l’estat espanyol, o l’11,5% del BBVA.

El fet és que poden passar moltes coses encara. Rovira està convençut que totes les institucions revisaran les previsions abans de final d’any. Si aquest quart trimestre ja és difícil de preveure, imaginem-nos l’any vinent. Segons la Cambra, el 2021 l’economia creixerà només d’un 6,7%, i això implica que a final de l’any vinent el PIB encara serà d’un 6,9% inferior al de 2019. Faig comptes i això vol dir que el 2022 l’economia catalana hauria de créixer a un ritme del 7,5% per tancar l’escletxa i arribar al nivell del 2019. En aquests moments això em sembla una missió impossible, de manera que la recuperació d’aquest volum, si no s’espatllen més les coses, hauria d’arribar ja ben entrat el 2023 o a final d’aquell any. En tenim, doncs, per uns quants dies…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any