Dos periodistes alerten en la comissió del Parlament d’una “brigada política” en Interior

  • Els periodistes de 'Público' Patricia López i Enrique Bayo han obert aquest dimarts la ronda de compareixences en la comissió d'investigació del Parlament sobre l''operació Catalunya', alertant d'una brigada política" en el Ministeri de l'Interior que actua des de fa anys al marge de la llei, contra rivals polítics i per lucrarse.

VilaWeb
Redacció
23.05.2017 - 19:01

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

Els periodistes de ‘Público’ Patricia López i Enrique Bayo han obert aquest dimarts la ronda de compareixences en la comissió d’investigació del Parlament sobre l”operació Catalunya’, alertant d’una brigada política” en el Ministeri de l’Interior que actua des de fa anys al marge de la llei, contra rivals polítics i per lucrarse.

Han comparegut com a experts –van publicar, entre altres temes, converses entre el llavors ministre Jorge Fernández Díaz i el llavors director de l’Oficina Antifrau (Oac), Daniel de Alfonso– i han respost les preguntes dels grups, manifestant que l”operació Catalunya’ forma part d’un entramat molt més complex que no funciona exclusivament contra l’independentisme català.

Patricia López ha destacat que el concepte ‘operació Catalunya’ és producte del màrqueting periodístic i que forma part del que ha definit com a operació clavegueres de l’Estat, liderada per un “grup mafiós” de funcionaris, policies i polítics.

Ha situat l’inici del capítol català d’aquesta complexa operació en l’esmorzar del 2010 en el restaurant barceloní La Camarga entre la llavors líder del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez.

“Van sortir d’allà amb acusacions de corrupció a Pujol per part de Victoria Álvarez i no es va denunciar res. Es va guardar l’enregistrament en un calaix fins que es va poder usar políticament”, ha dit.

Al seu judici, això demostra que l’objectiu no era combatre la corrupció, sinó tenir informació per utilitzar-la políticament quan interessés, una estratègia utilitzada des de fa anys per “les clavegueres de l’Estat”, al marge del color polític del Govern central.

Enrique Bayo ha detallat que es va triar utilitzar aquesta informació el 2012, “després de l’última reunió en Moncloa amb les 23 condicions que va posar l’expresident Artur Mas”: en aquest moment s’obre l’operació, després d’anys acumulant informació sobre la família de l’expresident del Govern, Jordi Pujol i altres autoritats i partits catalans, segons ell.

López ha al·ludit a un altre enregistrament destacat en l”operació Catalunya’, la protagonitzada per Fernández Díaz i De Alfonso, en una trobada en el Ministeri de l’Interior de la qual “sembla que el president del Govern espanyol”, Mariano Rajoy, tenia constància, ha dit en referència a una frase de l’exministre en aquesta conversa.

Enrique Bayo ha explicat que ningú pot dubtar que Fernández Díaz i De Alfonso estaven conspirant contra polítics catalans, i Patricia López ha dit que creu en la versió de l’exministre que va ser víctima d’un delicte per aquell enregistrament, però considera que ell no ho denuncia perquè és còmplice d’actuacions similars.

La periodista també ha constatat que tot això podria investigar-se però que PP, PSOE i Cs s’oposen a abordar-ho en profunditat al Congrés quan no volen citar l’exdirector adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino, i “a més, a qualsevol país democràtic s’obriria una investigació en els tribunals sobre tota aquesta màfia”.

Per a Bayo, “la policia paral·lela va sorgir molt abans de Fernández Díaz i funciona independentment de l’Executiu que hi hagi en el poder”, i en els últims anys ha intensificat les seves accions contra polítics catalans a través de dossiers i informes falsos, ha subratllat.

INTERVENCIONS DELS GRUPS

El diputat de Cs, Matías Alonso, ha destacat que el seu grup no comparteix que aquesta trama rebi el nom d”operació Catalunya’, i ha exigit que tots aquests casos no quedin mal resolts ni impunes.

Albano-Dante Fachin (SíQueEsPot) s’ha preguntat si hi ha mecanismes per “frenar tota aquesta trama” i ha constatat que els responsables tenen massa motius per callar i no portar els fets als tribunals.

La popular Esperanza García ha criticat les intervencions dels periodistes i ha subratllat que “sempre s’ha negat que hi hagi hagut una ‘operació Catalunya’, perquè no existeix”, assenyalant, per exemple, que el cas Pujol es va començar a investigar molt abans de l’esmorzar en La Camarga.

Des de la CUP, Mireia Boya s’ha centrat a agrair la investigació de tots dos periodistes i a fer-los preguntes, com ara si consideren que la policia paral·lela a la qual Bayo ha al·ludit és nacionalista espanyola: “No crec que sigui una policia patriòtica, com altres l’han batejat”, ha respost ell.

Roger Torrent (JxSí) ha ironitzat que “si no fos perquè l’assumpte és molt greu, això semblaria una operació de la TIA d’Ibáñez” –en al·lusió als còmics de ‘Mortadelo i Filemón–, i ha criticat que és un funcionament estructural finançat amb fons públics.

El PSC va decidir no participar ni en aquesta ni en la comissió d’investigació del cas Vidal, després que JxSí i la CUP vetessin totes les compareixences que havia demanat l’oposició en la segona d’elles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any