Dos articles de Sánchez Piñol i Gabancho al diari argentí Clarín rebaten atacs unionistes

VilaWeb
Redacció
20.08.2015 - 06:00
Actualització: 28.11.2017 - 14:30

Els escriptors Albert Sánchez Piñol i Patricia Gabancho han publicat dos articles al diari argentí Clarín per a respondre a un article d’opinió de l’escriptora barcelonina Nuria Amat publicat al mateix diari en què ataca el procés d’independència català. Sànchez Piñol i Gabancho rebaten les paraules d’Amat, una autora que parla de ‘virus nacionalista’ i de ‘deliris d’Artur Mas’.

Albert Sànchez Piñol titula el seu article ‘Palabras por la independencia catalana‘ (‘Paraules per la independència catalana’) i explica que com a ciutadà ‘se sent obligat a expressar el neguit per la suma d’absurds’ que l’article d’Amat conté. A més d’exposar breument la successió de fets dels darrers anys del procés d’independència i rebutjar les acusacions d’Amat, Sánchez Piñol recorda el caràcter pacífic i democràtic de les manifestacions independentistes dels darrers anys i també fa memòria a Amat de la censura del govern espanyol que hi va haver a la presentació a Holanda de la seva novel·la, ‘Victus’.

Heus ací un fragment de l’article d’Albert Sánchez Piñol:
«Què afirmava Amat en el seu article? Que l’ANC pretén, ni més ni menys, que … fundar un exèrcit de guerrilles! (sic). Ja ho deia Orwell: l’important no és el missatge, sinó qui controla el megàfon. I ja ho dic jo: si Hitler ressuscités acusaria als seus enemics de nazis

La identitat catalana
Quant a Patricia Gabancho, al seu article, titulat ‘Dos lenguas, una idetidad‘ (‘Dues llegües, una identitat’), recorda la situació de la llengua i la cultura catalanes durant el franquisme i dels privilegis de la cultura castellana els anys que el van seguir. Gabancho destaca que el fet que hi hagi un canvi de paradigma polític i cultural suscita neguit en alguns sectors.

A continuació podeu llegir unes frases del text de Patricia Gabancho:
«El 1939 es van desmantellar les institucions i es va enviar a l’exili a una generació d’intel·lectuals, inclosos escriptors, professors i científics. El panorama era desolador. Amb un al·licient: la cultura va resistir, la gent no va renunciar a parlar català amb els seus fills, gairebé un miracle

El diari Clarín també ha publicat una carta de l’ex-president del Casal de Catalunya de Buenos Aires i ex-delegat de la Generalitat a l’Argentina i una altra carta de Diego Arcos, president del Casal Argentí de Barcelona. L’ANC internacional ha col·laborat en la tasca de fer possible la publicació dels articles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any