Dolors Bassa: ‘Després del que he passat el cos no em demana tornar a ser consellera’

  • La cap de llista d'ERC per Girona replica a JxCat que 'de facto' també 'han acceptat el 155' quan s'han presentat al 21-D

VilaWeb
Redacció
17.12.2017 - 09:00
Actualització: 17.12.2017 - 12:46

Fa tretze dies que va sortir d’Alcalá-Meco, però Dolors Bassa sent que no és lliure. ‘Tinc una espasa al damunt, perquè que et puguin demanar fins a 30 anys de presó és molt fort’, assegura. La consellera admet estar ‘espantada’ però també sentir-se ‘orgullosa’ de pertànyer a ERC, partit del qual és cap de llista per Girona. L’indigna veure com Junqueras, Forn i els Jordis segueixen empresonats i creu que és ‘molt important’ que el sobiranisme guanyi el 21-D. En una entrevista a l’ACN, Bassa també afirma que aquestes eleccions són de ‘programa’ i no de ‘president’. Per això, si l’independentisme suma, diu que ‘entre tots’ s’haurà de decidir qui encapçala l’executiu.

El passat 3 de novembre, Dolors Bassa va viure el moment ‘més dur’ de la seva vida. Va ser cap a les cinc de la tarda, quan es trobava dins l’Audiència espanyola i la Guàrdia Civil la va emmanillar. ‘Allà vaig prendre consciència que entrava a presó’, explica.

De la declaració davant la magistrada, li han quedat gravades dues imatges. La primera és que Lamela no la va mirar ‘ni a la cara’ i que tota l’estona va estar teclejant el mòbil. La segona és l’única pregunta que li va fer l’advocat que la defensava. ‘Em va demanar si era una persona que creia en la violència’, recorda Bassa. Ella va respondre gairebé sense pensar-s’ho: ‘Escolti, jo sóc mestra de l’escola cristiana; i per tant, ja entendrà que no hi puc creure’.

La consellera assegura que va sortir ‘contenta’ de la sala. De fet, en cap moment li havia passat pel cap que aquella nit ja la passaria a Alcalá-Meco. ‘Vaig anar a declarar sense pensar que entraríem a presó preventiva’, explica.

A partir del moment en què li van posar les manilles, i fins a arribar a la cel·la on passaria 33 dies, Bassa recorda haver viscut ‘humiliació’. Ja d’entrada, perquè els van emmanillar per darrere. ‘És el protocol, ens van dir’, precisa Bassa. Però també perquè abans de traslladar-los, els van tenir estona tancats en una cel·la ‘horrorosa i angoixant’ dins l’Audiència espanyola, ‘sense finestra i amb un sol banc’.

Del viatge fins a la presó, Dolors Bassa recorda que ella i Meritxell Borràs van passar-se ‘uns 50 minuts’ anant ‘de costat a costat’ dins la caixa del furgó. ‘La mala conducció era una manera més salvatge d’humiliar-nos; i això és evident, perquè el dia que vam anar a declarar davant del Suprem, la situació va ser molt diferent’, explica.

‘Ens necessitàvem l’una a l’altra’
Dolors Bassa admet que haver compartit cel·la amb Meritxell Borràs la va ajudar. ‘Des d’un primer moment ens vam avenir amb tot i vam fer-nos suport mútuament’, explica. Compartien vuit metres quadrats i, tot i que més endavant els van proposar de donar-los una cel·la individual a cadascuna, ho van rebutjar. ‘Ens necessitàvem l’una a l’altra’, subratlla.

Dolors Bassa relata que, dins d’Alcalà-Meco, tant ella com Borràs van ser ‘molt espartanes’ per intentar portar la situació ‘amb dignitat’. ‘Per això, vam intentar en tot moment adaptar-nos’, diu la consellera. Setze hores al dia les passaven dins la cel·la, acompanyades de llibres i de les cartes (n’arribaven a rebre 600 en una setmana). ‘Haig de dir que eren allò que més ens ajudava, perquè ens portaven la realitat de fora a dins de la presó’, explica Bassa.

Ella també va agafar per costum sortir a caminar al pati (Borràs ho feia també en un principi, però després de regirar-se el peu, les crosses li ho impedien). Cada dia –això ho va calcular un funcionari- feia uns 4 quilòmetres amunt i avall del pati. A Alcalá-Meco, Dolors Bassa també va fer-hi de mestra, ajudant algunes de les internes (la majoria eren sud-americanes) a resoldre problemes per treure’s el graduat escolar.

‘Aquell era un mòdul de respecte, i per tant, ningú preguntava per què estaves allà’, diu. Dolors Bassa explica que tant ella com Meritxell Borràs es van ‘adaptar a tot’, com ara amb la neteja. ‘A mi em van posar al grup de netejar el menjador i les sales, i a la Meritxell al dels vidres’, explica. Fins i tot, la seva actitud va sorprendre el personal d’Alcalá-Meco. ‘Alguna funcionària ens va comentar que havien quedat estranyats, perquè es pensaven que hi entrarien dues persones altives i van veure com no era així’.

‘Tinc una espasa al damunt’
Dolors Bassa i Meritxell Borràs van sortir de la presó avui farà tretze dies. Just quan començava la campanya electoral del 21-D. La cap de llista d’ERC per Girona admet que la primera setmana va ser ‘incapaç’ de participar-hi, perquè no s’hi veia ‘amb cor’. De fet, explica que encara pateix ‘seqüeles’ del seu pas per la presó, perquè quan a vegades alça la vista al cel, la imatge que li retorna la ment és la que veia quan sortia al pati d’Alcalá-Meco: la dels ferros damunt del mur.

Tot i haver tornat a casa seva, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), i començar a estar ‘més bé’, Bassa encara sent que no té ‘llibertat’. ‘Tinc una espasa al damunt, perquè no sabem com serà el judici, i que et puguin demanar fins a 30 anys de presó és molt fort’, explica.

La candidata diu que se li barregen sentiments. Per una banda, està ‘espantada’, per l’altra ‘orgullosa’ de pertànyer a un partit ‘de bones persones’ com ERC, i per l’altra, ‘indignada’. ‘No només pel que sento durant la campanya, sinó també perquè no sabem el motiu pel qual encara n’hi ha quatre que continuen a presó’, diu en referència a Junqueras, Forn i els Jordis. A tots ells, els va escriure l’endemà de sortir d’Alcalá-Meco.

Per damunt de tot, però, Dolors Bassa assegura que ara està ‘convençuda’ que les creences i les idees ‘no es poden empresonar’. Per això, creu que la República ‘es farà realitat sola’, sobretot després de l’1 d’Octubre, l’aturada de país, la prohibició de les pancartes i els llaços grocs o les conseqüències que ha suposat el 155 (i com a exemple més recent, cita la dissolució del Diplocat).

‘Majoria social’
Dolors Bassa assegura que és ‘molt important’ que el sobiranisme guanyi el 21-D, i que ho faci amb ‘majoria social’ (és a dir, que les forces independentistes sumin més del 50% dels vots). ‘Allò que no ens van deixar fer amb el referèndum, espero que es pugui demostrar en aquestes eleccions’, diu la cap de llista d’ERC.

La candidata també avança que ‘claríssimament’, un bon resultat del sobiranisme a les urnes s’ha de traduir amb una negociació bilateral amb l’Estat, que comenci ‘l’endemà mateix’ dels comicis. Bassa també pensa, a més, que no s’ha de partir ‘d’un temps prefixat’ per dur a terme les converses. ‘Jo crec que una de les errades que vam tenir durant l’altra legislatura va ser posar un període determinat’, reflexiona.

Bassa també explica que, després que el parlament aprovés la declaració d’independència, ‘el govern estava preparat per tirar endavant i anar treballant, però sempre amb una negociació al costat’. I aquí, lamenta la manca de diàleg que hi ha hagut sempre per part de l’Estat.

‘De fet, els qui ara m’acusen i m’han empresonat i emmanillat són els mateixos que a l’agost em felicitaven per haver aconseguit solucionar la vaga del metro de Barcelona i avançar perquè s’acabés la del Prat’, diu la consellera. I hi afegeix: ‘Això és el que em costa d’entendre; per una banda ens feliciten perquè som persones dialogants, i per l’altra ens acusen perquè no negociem’.

Per això, Dolors Bassa creu que ara ‘el fet determinant ha de ser el resultat del 21-D, i que Europa ens miri d’una manera diferent’. ‘Sempre ens han dit que teníem la majoria parlamentària però no la social, i ara és quan la necessitem’, rebla Dolors Bassa.

‘És obvi que tots hem acatat el 155’
La cap de llista d’ERC per Girona assegura que ‘és obvi’ que tothom ha ‘acatat’ el 155. ‘No només perquè ens hagin cessat, sinó perquè anem a unes eleccions’, subratlla Dolors Bassa. I aquí, la candidata assegura que ‘si realment som una democràcia’, no tindria sentit que l’estat mantingués l’aplicació de l’article de la constitució espanyola després dels comicis del 21-D. ‘La voluntat del poble és la que ha de demostrar allò que som’, afirma.

I precisament, obeint a l’objectiu d’arribar a la majoria social, la candidata veu ‘correcte’ que la coalició de Junts pel Sí (JxSí) no s’hagi repetit. ‘Jo sempre vaig estar-hi còmoda, i a tot arreu deia que era consellera de JxSí, però també crec que era una fórmula excepcional adequada per aleshores; ara vam considerar que, anant per separat, cadascú podria tenia més vots sobre la seva ideologia ‘, explica.

A JxCat, però, Dolors Bassa sí que li replica que alertin ERC de legitimar el 155 si proposen un candidat alternatiu a Puigdemont. ‘No entenc a què ve ara aquesta afirmació, perquè ells també es presenten a les eleccions i, per tant, de facto també l’han acceptat’, diu en referència a l’article de la Constitució.

Bassa diu que aquestes eleccions són ‘de programa’ i no ‘de president’. Per això, si l’independentisme suma, diu que ‘entre tots’ s’haurà de decidir qui encapçala l’executiu. Pensa que Carles Puigdemont ha estat ‘molt bon president’, però també assegura que ERC és ‘l’únic partit que no pot tenir el seu candidat present’ a la campanya, perquè Junqueras continua pres a Estremera. ‘I això també li val tenir un vot, perquè entre tots hem d’aconseguir tant que surtin els qui estan a la presó, com els qui no poden tornar a Catalunya’, diu la cap de llista.

‘Ni indult ni amnistia, absolució’
En relació a tots aquells encausats pel procés (tant els qui són a presó, els excarcerats i els qui es troben a Brussel·les) Dolors Bassa diu que allò que s’ha de fer és ‘demostrar’ que res de què se’ls acusa ‘és real’. ‘Jo crec que ni indult ni amnistia, sinó absolució total’, afirma la consellera.

‘Jo no considero haver fet rebel·lió ni sedició, ni que en cap moment es malversés ni un euro de fons públics’, explica Dolors Bassa. ‘Al contrari, sempre hem procurat per l’interès públic; i per tant, el que necessitem és demostrar que, si hi ha democràcia i justícia correcta, allò que ens correspon és la llibertat total’, hi afegeix.

‘El cos no m’ho demana’
Dolors Bassa confia que ERC assoleixi els ‘màxims’ escons possibles aquest 21-D. A Girona, per exemple, diu que un ‘molt bon resultat’ seria que els republicans arribessin a vuit o nou diputats. ‘I a Catalunya, confio poder tenir aquesta majoria social, que demostraria que per la via de la imposició no s’aconsegueixen resultats’, explica la candidata.

Bassa, però, sí que admet que li sabria ‘moltíssim greu’ que ERC perdés davant de Cs. ‘Nosaltres som un partit amb 87 anys d’història i cap cas de corrupció; ells només en tenen 12 i ja hi ha casos de corrupció, a més d’enganyar, no creure en l’escola catalana i haver votat en contra de la majoria de temes socials’, diu.

Si els republicans entren a govern després del 21-D, Dolors Bassa ja avança però que a priori no vol repetir com a consellera. ‘Ara, després del que he passat, el cos no em demana tornar a estar a l’executiu’, diu en referència a fer-se càrrec d’un Departament.

‘Però amb això no vull dir que em negui a ser-ho’, hi afegeix Dolors Bassa, precisant que li agradaria continuar treballant des del parlament amb temes relacionats amb el món laboral i els afers socials. De moment, Bassa ja ha demanat reincorporar-se a la seva plaça de mestra al Col·legi Sant Gabriel de Torroella de Montgrí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any