Divisió al Tribunal Constitucional sobre la legalitat del primer estat d’alarma

  • La meitat de magistrats del ple consideren que el govern espanyol havia d'articular les restriccions a partir de l'estat d'excepció

VilaWeb
Redacció
14.07.2021 - 09:47
Actualització: 14.07.2021 - 09:50

Els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol continuen deliberant sobre la legalitat del primer decret d’estat d’alarma, que el govern espanyol va aprovar el març de 2020 com a eina legal per emparar les restriccions dures contra la pandèmia del coronavirus 2019.

Segons que informen diversos mitjans espanyols, dins del ple del tribunal hi ha una divisió del 50% entre els partidaris de considerar legal l’estat d’alarma i els que consideren que les restriccions, com ara el confinament total, s’havien d’articular a partir d’un estat d’excepció.

La deliberació sobre el primer estat d’alarma es produeix arran d’un recurs del partit d’extrema dreta Vox, que considera que el govern espanyol va fer ús abusiu de la mesura i va restringir drets fonamentals més enllà de les seves competències.

La ponència del magistrat Pedro González Trevijano, que reconeix que la situació era “d’emergència sanitària”, es decanta per acceptar la postura de Vox i considera que el govern de Pedro Sánchez hauria d’haver utilitzat una altra fórmula legal per restringir els drets fonamentals dels ciutadans.

En aquest sentit, González Trevijano és partidari de declarar inconstitucional l’estat d’alarma perquè va vulnerar tres apartats de l’article 7 de la constitució espanyola sobre la lliure circulació. La ponència ja es va debatre en el ple del TC del mes passat, però sense assolir una majoria que li donés suport o la rebutgés. Cinc magistrats van votar a favor i cinc en contra.

La deliberació és especialment transcendent, ja que l’estat espanyol es troba en ple impacte d’una nova onada de la covid arran de la variant delta i diversos governs mediten imposar novament restriccions dures com el confinament nocturn (vigent des d’aquesta setmana al País Valencià).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any