Desenes de pagesos i tractors col·lapsen Lleida per a exigir preus justos per a la fruita

  • Han protestat davant de quatre supermercats i de la seu del DARP, on han exigit una reunió urgent de tot el sector

VilaWeb
ACN
28.07.2017 - 13:31
Actualització: 28.07.2017 - 13:59

Uns 200 pagesos pagesos amb una cinquantena de tractors han respost a la crida unitària de les organitzacions agràries catalanes per a protestar contra el que consideren ‘abusos indiscriminats’ de la gran distribució i exigir preus justos per a la fruita. S’han mobilitzat davant de quatre supermercats i també davant de la seu del departament d’Agricultura a Lleida, on han entrat per demanar una reunió urgent de tot el sector entre dimarts i dimecres que ve.

Si no es fa aquesta trobada i es posen sobre la taula solucions a la crisi de preus, amenacen de tornar divendres vinent i ocupar l’edifici fins que els rebi la consellera Meritxell Serret i el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol. Les organitzacions també adverteixen que si la setmana que ve no detecten una alça en els preus, convocaran noves mobilitzacions.

Davant de cada punt de protesta han abocat remolcs plens de fruita, en total unes trenta tones de nectarines i peres, i han llençat ous i farina a les façanes. Ha estat una mobilització organitzada per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita i ha estat seguida molt de prop pels Mossos d’Esquadra, que han desplegat un important dispositiu.

Els convocants assenyalen les grans cadenes de distribució però també les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols cobreixen els costos de producció. Denuncien que se’ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n’ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d’un euro i mig al supermercat.

A més, acusen les administracions de ‘passivitat’ davant les ‘condicions abusives’ que imposa ‘l’oligopoli de la distribució’. Els productors asseguren que la crisi de preus s’arrossega des del 2014 i que no poden aguantar una nova campanya amb preus ‘ruïnosos’ perquè estan descapitalitzats i cada vegada tenen més dificultats per aconseguir finançament als bancs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any