La derogació de l’acomiadament per faltes d’assistència justificades entrarà demà en vigor

  • L'executiu espanyol argumenta que l'article era susceptible de provocar discriminació indirecta per raó de discapacitat o de gènere

VilaWeb
Europa Press
19.02.2020 - 15:54

El decret llei que deroga l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors que permet als empresaris l’acomiadament d’un treballador per acumular faltes d’assistència encara que estiguin justificades entrarà en vigor demà un cop sigui publicat avui en el BOE.

El Consell de Ministres espanyol ha aprovat avui la modificació. L’article, que va ser modificat amb la reforma laboral del 2012, establia que un contracte de feina es pot extingir per faltes d’assistència intermitents, si arribaven al 20% de la jornada hàbil en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d’assistència en els dotze mesos anteriors arribessin al 5% de la jornada hàbil o bé al 25% durant quatre mesos discontinus dins d’un període de dotze mesos.

La supressió de l’article 52.d es produeix després de la sentència del Tribunal Constitucional, en la qual es va avalar l’extinció del contracte laboral per causes objectives si hi ha faltes d’assistència justificades encara que intermitents.

L’executiu espanyol argumenta que l’article 52.d era susceptible de provocar discriminació indirecta per raó de discapacitat, ja sigui perquè l’acomiadament recau sobre persones amb diversitat funcional reconeguda o perquè afecta persones amb malalties de llarga durada, que poden acumular més baixes intermitents de curta durada per la patologia de base que pateixen.

El govern espanyol també defensa que aquest article també és susceptible de provocar discriminació per raó de gènere, perquè les faltes d’assistència poden estar relacionades amb activitats de cures familiars que duen a terme majoritàriament les dones. La supressió de l’article 52.d no significa que un empresari no pugui acomiadar algú de la seva plantilla per faltes d’assistència o impuntualitat, perquè podria argumentar aquesta raó per portar a terme un acomiadament disciplinari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any