De l’acció democràtica a la intervenció artística: 55 urnes seran exposades a Brussel·les

  • La idea ha nascut del Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord, que coordinarà el muntatge · Tots els beneficis aniran a parar a la caixa de solidaritat amb els represaliats

VilaWeb
Obra de Francesca Llopis
Redacció
17.05.2018 - 22:00
Actualització: 18.05.2018 - 18:54

Les urnes van ser el símbol del combat democràtic del primer d’octubre i de les setmanes precedents. Tot un estat fou incapaç de caçar-les i aquell diumenge de tardor a la matinada van aparèixer als col·legis sortint de maleters de cotxes i portals de cases de tots els racons. Alçades com un trofeu, les llargues cues dels votants i els resistents que havien fet guàrdia tota la nit als col·legis, n’aplaudien l’arribada.

El divendres 15 de juny, l’església de Béguinage, a la plaça del mateix nom de Brussel·les, les urnes seran el punt de partida de l’obra de desenes d’artistes catalans i estrangers, en una exposició promoguda pel Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord. Art i reivindicació, creació i transformació, pensament i combat, s’hi aplegaran de la mà de Joan Fontcuberta, Anna Llimós, Antoni Llena, Francesc Torres, Tom Carr, Lola Lasurt, Nora Ancarola, Pascal Comelade, Francesca Llopis, Franc Aleu i Claret Serrahima, entre més.

L’exposició ‘Urnes. 55 artistes per la llibertat’ farà la primera parada a Brussel·les, però ja té el bitllet comprat per a establir-se a Perpinyà, a partir del 31 d’agost, a la Casa de la Catalanitat. I a l’octubre anirà a Barcelona, abans de prosseguir el camí cap a València, Girona, Vic, Manresa i, potser, Ginebra i Berlín. Els promotors esperen poder anar concretant els espais i el calendari d’exposició, però ja anuncien que el catàleg –una altra obra artística de David Torrents– i cadascuna de les obres serviran finalment per a omplir la caixa de solidaritat. Tothom qui ha col·laborat amb l’exposició ho ha fet desinteressadament, del punt de vista econòmic, però amb molt d’interès polític i social. Quan s’acabi la ronda d’exposicions, les obres seran subhastades i els diners que se’n facin s’ingressaran a la caixa de solidaritat amb els represaliats polítics.

Obra de Franc Aleu.

Els cinquanta-cinc artistes que hi han participat van rebre la idea amb interès i entusiasme. La proposta del Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord consistia a fer una peça d’art a partir d’una urna del primer d’octubre. Els dos comissaris de l’exposició són: Fina Duran i Esteve Sabench. Duran diu a VilaWeb que : ‘El resultat és molt potent perquè els artistes han convertit una peça de plàstic en un missatge clar i contundent. Els tractaments que han donat a les urnes han estat molt diferents. Hi ha una diversitat molt suggeridora. I el conjunt de l’exposició dóna una idea d’aquesta connexió –que no és nova– entre l’art i les transformacions socials i polítiques.’

L’exposició de les urnes –passades per les mans i la ment dels cinquanta-cinc artistes– anirà acompanyada d’una selecció de fotografies que va fer Georges Bartoli, fotògraf de Le Monde, durant la jornada del primer d’octubre a Catalunya i les setmanes posteriors. També es projectarà un resum audiovisual dels fets de l’1-O. Així mateix, aquestes fotografies seran al catàleg de l’exposició, acompanyades de texts d’especialistes que analitzen els esdeveniments a partir de diverses perspectives. Tot plegat, renovarà la mirada del primer d’octubre amb les urnes, que ja són el símbol de la democràcia i el combat per la llibertat.

Fotografia de Georges Bartoli

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any