Costes iniciarà la setmana vinent les obres en El Saler i preveu portar sorra de les goles fins a la platja

  • La directora general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d'Agricultura i Pesca i Medi ambient, Raquel Orts, ha anunciat que la setmana vinent començarà l'execució per part d'este departament de les obres d'emergències i actuació en la Platja del Saler de València, a la qual es pretén traslladar sorra dragada de les goles del Pujol i el Perellonet per a frenar la regressió.

VilaWeb
Redacció
03.02.2017 - 17:02

VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)

La directora general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura i Pesca i Medi ambient, Raquel Orts, ha anunciat que la setmana vinent començarà l’execució per part d’este departament de les obres d’emergències i actuació en la Platja del Saler de València, a la qual es pretén traslladar sorra dragada de les goles del Pujol i el Perellonet per a frenar la regressió.

Així ho ha assenyalat Orts en declaracions als mitjans després de mantindre una reunió en la Delegació del Govern amb regidors de l’Ajuntament de València, representants de Ports de l’Estat i de l’Autoritat Portuària de València i veïns de la Devesa-Saler i la Casbah, zones de platja molt afectades en l’últim temporal. Orts ha concretat tres tipus d’actuacions: d’emergència, amb l’execució d’obres i actuació en el Saler; aportació de sorra i una estratègia a llarg termini de regeneració i protecció de la costa.

En esta línia, ha subratllat que les platges valencianes i el Saler són “prioritàries” per al Ministeri en les seues actuacions i, de fet, ha anunciat que este última és una de les quatre de tot el litoral seleccionada per a eixa estratègia de protecció de la costa a llarg termini.

“En l’última legislatura vam veure que tenia problemes erosius importants i que era prioritari actuar en el Saler”, ha dit, per a recalcar que és la primera vegada que es porta a terme esta estratègia, un instrument que permetrà donar una “solució definitiva” a llarg termini als problemes de regressió que presenta.

Sobre esta estratègia, el Ministeri està ultimant la redacció dels plecs per al projecte i creu que la licitació es podria portar avant a la fi de febrer o març. Preguntada per si hi haurà dics o un altre tipus d’elements, Orts ha puntualitzat que és prompte per a determinar-ho perquè dependrà del resultat de les ofertes que tinguen, dels estudis tècnics i de la tramitació ambiental.

2,5 MILIONS PER A VALÈNCIA

Respecte al decret d’ajudes d’emergència aprovat divendres passat pel Govern, a la Comunitat s’invertiran prop de nou milions d’euros, que amplia la quantitat inicialment prevista per a esmenar els desperfectes dels temporals de desembre, tres d’ells per a Castelló, sengles per a Alacant i 2,5 milions per a València.

Orts, que ha expressat la seua satisfacció per la implicació de l’Ajuntament, ha explicat que la setmana vinent començarà l’execució de les obres i l’actuació en la platja del Saler, mentre que el consistori proposa la construcció d’una escullera per a protegir la urbanització de la Casbah.

En este cas, ha puntualitzat que, encara que el del Saler és un problema “complex” que requerix solucions “complexes”, es tracta d’una competència municipal i Costas l’autoritzarà quan tinga el vistiplau de la Generalitat però no la finançarà.

PLATJA DE 40 METRES D’AMPLE

Els diners que destinarà el Govern servirà per a dragar sorra de les goles del Pujol i el Perellonet i portar-la a la platja del Saler i la Casbah i més al nord encara, perquè “per la dinàmica litoral es protegix també a les platges del sud”. Amb esta mesura compten amb crear una platja d’uns 40 metres d’ample. Una altra actuació que es durà a terme, esta vegada pel Port de València, consistirà a extraure arena de platja seca de la Malva-rosa i portar-la a les dunes de la platja de la Creu.

En este sentit, el director tècnic de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez, ha precisat que l’Autoritat Portuària de València contribuirà a les actuacions de Costes en el marc del compliment de la resolució de declaració d’impacte favorable en relació amb l’ampliació nord del Port. L’entitat ha dissenyat mesures correctores que inclouen a curt-mig termini traure sorra de la platja seca de la Malva-rosa i es traslladar-la a la zona dunar al nord de la urbanització la Casbah.

A mitjà termini, contribuiran financerament al projecte de l’estratègia de regeneració que preveu Costas, unes actuacions per a les quals tenen pressupostats tres milions d’euros. Sobre el transvasament de sorra de la Malva-rosa, ha dit que és qüestió “d’operativa” i s’ha de pactar amb l’Ajuntament encara que està disposat a fer-ho “al més prompte possible”. En este cas, estan treballant amb Costes per a determinar els metres cúbics que es puguen extraure.

Per part de l’Ajuntament de València, l’edil de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha valorat la reunió, la primera entre administracions i veïns, i la implicació del Port per primera vegada en la regeneració de les platges del sud, la qual cosa suposa un “canvi” de posició amb el passat.

Campillo ha destacat especialment la tercera fase d’actuació, amb l’estratègia per a frenar una regressió de les platges i que hi haja una regeneració “duradora que continue per a no tindre sobresalts amb temporals”. Encara que el consistori creu que ha de ser el Ministeri qui sufrague les obres de defensa en La Casbah per a protegir als residents en ser zona de domini marítim terrestre, davant la negativa expressada pel Govern, l’edil ha recalcat que no deixaran “tirats” als veïns.

No obstant açò, ha subratllat que, encara que no renuncien al dret a pensar que eixa obra havia de pagar-la Costas, ho farà el consistori “en benefici dels ciutadans i per seguretat”. En tot cas, ha assenyalat que coordinaran esta actuació amb la de Costes de regeneració “immediata” de la platja amb la finalitat d’evitar disfuncions.

En relació amb la segona fase de restitució del cordó dunar, si bé ho realitzarà Costas i el Port, l’Ajuntament col·laborarà amb l’aportació de la planta que es conrea en els vivers municipals, molt específica, i que ajuda la fixació del cordó. I sobre la tercera, ha manifestat que el que està “clar” és que s’ha d’aportar sorra, però ha manifestat que quan es traga a licitació el projecte de redacció, les licitadores establiran les seues solucions.

Finalment, per part dels veïns, el portaveu de la Casbah, Guillermo Casanova, ha expressat la seua “sensació molt bona” per la reunió, que ha arribat a qualificar de “fet històric” davant un “motiu d’Estat”. En esta línia, ha destacat que participaran en el seguiment de les actuacions i ha manifestat que existix “voluntat que hi haja solució definitiva” a la situació dels veïns, que s’inclourà en l’estratègia pendent de concretar i debatre.

Els veïns demanen que es valore la possibilitat de la creació d’esculls artificials i així volen que s’incloga en eixa estratègia que s’ha de definir entre tots. “És un projecte obert que esperem que es puga introduir per a la recuperació de totes les platges”, ha dit. Sobre este tema, Campillo ha advocat per evitar entrar en l’àmbit dels tècnics i aposta per esperar a conéixer les propostes del projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any