Les Corts aproven la reforma de l’estatut que garanteix inversions de l’estat proporcionals a la població

  • La ratificació de la reforma de l'estatut tanca un cicle obert fa set anys, quan la cambra va aprovar la proposta

VilaWeb
Redacció
28.02.2019 - 12:10
Actualització: 28.02.2019 - 14:38

El ple de les Corts Valencianes ha ratificat la reforma de l’estatut que garanteix que les inversions de l’estat espanyol al País Valencià siguin proporcionals amb el pes poblacional. La reforma ha tingut el suport de tots els grups menys el de Ciutadans, que s’ha abstingut.

Es posa fi, així, a un llarg període de tramitació de vuit anys, des que el març de 2011 el parlament valencià aprovés modificar l’estatut i enviés la proposta al congrés espanyol. El passat mes de novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van aconseguir un acord per a desbloquejar el text, que va ser aprovat en el congrés i en el senat espanyol amb l’única abstenció de Cs.

El text pactat per les formacions modula la clàusula sobre inversions de l’estat espanyol, impulsada en el seu moment per l’ex-president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, evitant que aquesta modificació hagi de ser aprovada en referèndum pels valencians.

En haver introduït el congrés espanyol modificacions en la proposta inicial de reforma, havia de ser acceptada per les Corts amb una majoria de dos terços, que ha superat en aconseguir 83 vots a favor -PSPV, PP, Compromís, Podem i els ex de Cs– dels 99 escons existents. Després de la votació, tots els grups (menys Cs) i el consell en ple s’han posat dempeus i han aplaudit l’aprovació definitiva de la modificació.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assegurat que és un ‘avanç espectacular, importantíssim, amb conseqüències irreversibles’, ja que només hi ha tres estatuts a Espanya, l’andalús, el català i ara el valencià, que tenen una ‘clàusula de salvaguarda’ respecte a les inversions, més enllà dels sistemes de concert basc i navarrès.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que ‘ja era hora, pareixia que no arribaria mai’, i ha demanat que l’alegria ‘no tapi la vergonya que una reforma torni vuit anys després’.

Ha defès la necessitat que el País Valencià compti amb inversions ajustades a la seva població perquè els valencians s’han ‘cansat de ser sempre menys que la resta’ i ha criticat als qui han posat pals en les rodes. S’ha referit a Cs en explicar que ‘diuen que és inaplicable perquè no és vinculant, això no és cert perquè hi haurà una comissió mixta i això sí que és vinculant pel principi de lleialtat institucional’.

D’obligat compliment

‘Aquesta reforma no és com el programa electoral de Cs, és d’obligat compliment’, ha ironitzat, per a agregar que espera que l’11% d’inversions ‘sigui un mínim i no un màxim’. ‘No és la reforma perfecta, també voldríem el que tenen els bascos, però hem fet un esforç per a aquest gran consens’, ha subratllat.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha celebrat que es reconeix i blinda ‘una de les reivindicacions històriques valencianes’, ha recordat que el març de 2011 Compromís criticava aquesta clàusula, i ha valorat que el País Valencià només vol rebre el que li correspon i no aprofita aquesta reforma ‘per a confrontar amb Espanya’.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha remarcat que ‘es tanca el cercle que es va obrir fa vuit anys i posa fi a una sensació de menyspreu històric’ al País Valencià amb una aposta per la codecisió.

Des de Cs, Toni Subiela ha assegurat que el seu grup defensa la millora de la inversió  ‘però de manera efectiva i legal, no prenent el pèl als valencians amb una proposta que no resol res’ perquè aquesta reforma ‘és un pegat i no atraurà ni un euro per als valencians’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any