Més tard o més lluny, Corpus pel juny

  • Amadeu Carbó explica la coincidència de dates de Corpus i Sant Joan d'enguany

Amadeu Carbó
18.06.2019 - 21:50
VilaWeb

Enguany passa un fenomen que pot semblar estrany: coincideixen les dates de celebració del Corpus i la revetlla de Sant Joan. Ambdues festes estan molt arrelades i fa que el 23 de juny d’aquest 2019 sigui una diada excepcional, com va ser-ho la del 2011 i ho serà la del 2030 i la del 2041. Processons, catifes, enramades, panoli i coques de cireres conviuran amb fogueres, petards i coets, la flama del Canigó, coques de Sant Joan i balls de revetlla.

Però anem a pams. El 23 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan, és la nit que reservem per celebrar el solstici d’estiu, tot i que aquest fet astronòmic haurà tingut lloc el 21 de juny a les 17.54, hora peninsular. És a dir, és una celebració solar i, com a tal, té una data fixa al calendari.

En canvi, la festa del Corpus Christi, una festa de llarga tradició a casa nostra, forma part de tot un grup de festes que anomenem mòbils perquè es desplacen pel calendari. En tenim més, de festes mòbils: Dijous Gras, les dates de Carnaval, Dimecres de Cendra, Diumenge de Rams, Dijous Sant, Divendres Sant, Diumenge i Dilluns de Pasqua Florida, l’Ascensió, la segona Pasqua o Pasqua Granada i el Corpus. La data en què se celebren va en funció del dia en què s’escau la festa de la Pasqua de Resurrecció, o Florida, el qual depèn de la lluna; d’aquí, la seva mobilitat. Una vegada sabem quina és la data en què es commemora la Pasqua, és qüestió de comptar dies amunt i dies avall per anar col·locant aquestes festes al calendari.

Primer, doncs, hem de calcular quan és Pasqua. Sempre és el primer diumenge després del primer pleniluni de primavera. Per tant, oscil·la entre el 22 de març i el 25 d’abril, són les dates límit. També podem fer-ho a partir del càlcul de l’epacta o de l’algoritme de Gaus, però el procediment és complex. Us recomano que ho consulteu a la xarxa, hi trobareu càlculs del dia de Pasqua d’aquí a un segle. I a partir d’aquest càlcul, ja podem posar data a les altres festes.

Dijous Llarder o Gras: 52 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Dilluns de Carnestoltes: 48 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Dimarts de Carnestoltes: 47 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Dimecres de Cendra: 46 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Diumenge primer de Quaresma: 42 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Diumenge de Rams: 7 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Dijous Sant: 3 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Divendres Sant: 2 dies abans del Diumenge de Pasqua.
Dilluns de Pasqua: 1 dia després del Diumenge de Pasqua.
LAscensió: 39 dies després del Diumenge de Pasqua.
Pasqua de Pentecosta: 49 dies després del Diumenge de Pasqua.
Dilluns de Pentecosta: 50 dies després del Diumenge de Pasqua.
Corpus Christi: 60 dies després del Diumenge de Pasqua.

Si mirem el calendari i hi fem comptes, de seguida veurem que el Corpus té com a dates límit de celebració el 20 de maig, per davant, i el 23 de juny, per darrere, i que el càlcul ens porta a fixar-ne la data sempre en dijous.

Efectivament, l’any 2011, el 23 de juny era dijous, però Corpus va celebrar-se oficialment el diumenge 26. Tant aquest any 2019 com el 2030 i el 2041, el 23 de juny és diumenge i el càlcul ens dóna com a data de celebració el 20 de juny. Fins al 1988, la festa del Corpus era un dijous considerat festiu per a tothom. L’any 1989, va desaparèixer com a tal, amb la voluntat de casar al calendari laboral tots els festius estatals, autonòmics i locals. Això ja havia passat el 1977 amb la festa de l’Ascensió. A partir d’aquests darrers ajustaments al calendari laboral, la celebració litúrgica del Corpus es fa sempre el diumenge, segons un comunicat de la Conferència Episcopal Espanyola de 25 d’abril de 1990.

Per tant, actualment, si desplacem la data de celebració de dijous a diumenge, veurem que les dates de celebració oficial d’aquesta festivitat oscil·len entre el 23 de maig i el 26 de juny. Així i tot, en alguns municipis, a causa del seu arrelament i tradició, el dijous de Corpus fan festa grossa. És el cas de Berga amb la Patum, per exemple.

Bon Corpus i bona revetlla a tothom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any