[DADES] El tancament de les Illes, factor clau per a frenar l’expansió del coronavirus

  • La mesura, negada pel govern espanyol a Catalunya, va repercutir positivament en la contenció de l'expansió del virus abans del confinament total

VilaWeb
Roger Graells Font
26.04.2020 - 21:50
Actualització: 26.04.2020 - 22:53

La presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, va demanar el tancament insular per mar i aire mentre durés la pandèmia del coronavirus 2019 i s’afegia a la petició del president de la Generalitat, Quim Torra, que ja havia instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a aïllar Catalunya per contenir l’expansió de la Covid-19. Sánchez va fer cas omís de Torra, però el 17 de març va autoritzar el tancament de les Illes sol·licitat per Armengol.

El 18 de març a les Illes ja hi havia 112 casos confirmats de Covid-19. La primera setmana, fins al 24 de març, el creixement va ser exponencial (366). La segona va créixer en 255 contagiats, que van arribar als 591 el 31 de març. Tanmateix, les Illes van començar a estabilitzar l’epidèmia i a aplanar la corba la tercera setmana, quan l’efecte del tancament podia començar-se a mesurar, perquè ja havien passat els catorze dies que es recomana per als aïllaments i les quarantenes.

Així, el primer d’abril els casos van començar a minvar i quan es va acabar la tercera setmana després del tancament, el 7 d’abril, se’n van comptabilitzar 300 –241 menys que no l’anterior–. La quarta setmana, fins al 14 d’abril, va reduir-se en 98 casos, fins als 202. L’última setmana completa és la que s’acaba el 21 d’abril, amb un lleuger repunt de 35 casos fins als 237, que s’explica per un pic de 80 infectats detectats el dia 18. L’efecte addicional del confinament total decretat pel govern espanyol entre el 31 de març i el 14 d’abril hauria de traduir-se en un fre a l’expansió del virus a partir de les dades publicades el 15 d’abril, i caldrà veure a final de mes si la tornada a la feina ha perjudicat l’aturada de l’expansió o no.

Ací podeu veure l’evolució de la Covid-19 a les Illes. A les dades obertes del govern poden consultar-se totes i també l’evolució diària per percentatges, a més d’altres dades d’interès. Cal tenir en compte que Palma concentra més de la meitat de casos de coronavirus (1.009) respecte del total registrat fins el diumenge 25 d’abril (1.914). De fet, hi ha diferències importants entre illes. Mallorca té 1.667 casos, Eivissa 153, Menorca 93 i Formentera només 4. L’aïllament ha impedit la propagació del virus entre les mateixes illes.

Què ha passat a la resta del país?

Per comparar els territoris dels Països Catalans, cal situar les dades al mateix pla. A tall d’exemple, en el nombre de casos per milió d’habitants, que s’obté dividint els casos de cada territori entre la població i multiplicant per un milió. Si s’agafen les dades de les Illes a partir de la tercera setmana i la quarta, quan s’ha produït l’efecte de l’aïllament però encara no el del confinament total, hi ha una reducció de casos per milió d’habitant dels 261 als 176 entre la setmana entre el primer i el 7 d’abril i la d’entre el 8 i el 15 d’abril.

A Catalunya, durant els mateixos períodes, les taxes de casos per milió d’habitants són de 1.267 i 1.272, tot presentant un petit increment. El País Valencià, com les Illes, també presenta un descens –387 i 354–, però la taxa és molt superior. Andorra comparteix aquesta característica, però amb taxes molt més grans –2.334 i 1.470–, mentre Catalunya Nord presenta nombres inferiors –116 i 51–, però amb l’inconvenient que l’estat francès només dóna dades de persones que han passat en algun moment pel sistema sanitari, essent menys fiables per a la comparativa.

Evolució dels casos de Covid-19 per milió d’habitants arreu del país.

Quant a la cinquena setmana –del 15 al 21 d’abril– es pot veure l’efecte del confinament total, tot i que de manera sorprenent a les Illes hi ha un repunt fins als 206 casos per milió d’habitant pel pic de 80 casos detectats el 18 d’abril. Catalunya (822), el País Valencià (237), Andorra (748) i Catalunya Nord (19) baixen.

En conclusió, les dades mostren que el tancament de les Illes va repercutir positivament en la contenció de l’expansió del virus, també entre les mateixes illes, abans no es decretés el confinament total de la població a l’estat espanyol. És per això que la presidenta Armengol vol que l’aïllament es mantingui mentre duri la pandèmia. Ho ha demanat en diverses ocasions a Sánchez. En una entrevista a VilaWeb, Armengol va explicar que el govern vol que el darrer que s’obri siguin els ports i els aeroports per poder mantenir el control sanitari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any