Corea.- Els EUA asseguren que faran servir la “força militar” contra Corea del Nord si és necessari

  • L'ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, Nikki Haley, ha advertit aquest dimecres que el Govern nord-americà respondrà al llançament d'un míssil balístic intercontinental per part de Corea del Nord recorrent a l'ús de la "força militar" si és necessari, si bé ha matisat que "prefereix" no "anar en aquesta direcció".

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 10:08
Actualització: 06.07.2017 - 10:32

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

L’ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, Nikki Haley, ha advertit aquest dimecres que el Govern nord-americà respondrà al llançament d’un míssil balístic intercontinental per part de Corea del Nord recorrent a l’ús de la “força militar” si és necessari, si bé ha matisat que “prefereix” no “anar en aquesta direcció”.

Les declaracions de Haley han tingut lloc en el marc de la reunió d’emergència del Consell de Seguretat de l’ONU, convocada el dia abans per abordar el llançament d’un projectil que Pyongyang va assegurar que podria abastar qualsevol part del planeta.

La nord-americana ha indicat que les últimes accions del Govern de Kim Jong-un estan “tancant ràpidament” les portes al fet que s’arribi una solució diplomàtica.

“No ens equivoquem. El llançament d’un míssil balístic intercontinental de Corea del Nord és una clara i profunda escalada militar”, ha assenyalat Haley en la seva intervenció en el consell, segons ha recollit l’agència sud-coreana de notícies Yonhap.

“El règim de Corea del Nord ha dit obertament que la intenció dels seus míssils és llançar armes nuclears per abastar ciutats dels Estats Units, Corea del Sud i el Japó, i ara té més capacitat per fer-ho”, ha afirmat.

L’ambaixadora ha assegurat que, en aquest context, Washington està preparat per “utilitzar la seva gamma completa de capacitats de defensa”. “Una de les nostres capacitats resideix en la nostra considerable força militar. La farem servir si hem de fer-ho. Però preferim no haver d’anar en aquesta direcció”, ha afegit.

Haley, d’altra banda, també ha advertit de la necessitat que els països triïn si volen fer negocis amb Corea del Nord o amb els Estats Units. “Hi ha països que estan permetent o fins i tot impulsant el comerç amb Corea del Nord, violant així les resolucions del consell”, ha explicat.

“A aquests països també els agradaria seguir amb els seus acords comercials amb els Estats Units. I això no passarà”, ha amenaçat.

NOVES SANCIONS CONTRA PYONGYANG

La representant dels Estats Units davant l’ONU ha anunciat, a més, que el seu Govern proposarà una nova resolució per imposar més sancions al Govern de Kim.

“Si estem units la comunitat internacional pot tallar les grans fonts de divisa al règim nord-coreà”, ha assegurat, i ha assenyalat que totes les nacions poden “restringir el flux de petroli” cap al seu Exèrcit i el seu programa nuclear i incrementar les restriccions aèries i marítimes. “Podem fer que alts càrrecs del règim rendeixin comptes”, ha apuntat.

Haley ha reconegut que s’han aprovat moltes sancions des de l’ONU però que han estat insuficients per fer canviar l’actitud de Pyongyang, per la qual cosa perquè aquestes tinguin un impacte, ha insistit en la necessitat de fer una mica més.

“No mirarem exclusivament cap a Corea del Nord. Mirarem cap a qualsevol país que esculli fer negocis amb aquest règim proscrit (…). Queda poc temps i és necessari acció. El món està avisat”, ha advertit, recordant que si s’actua en cooperació es pot “evitar una catàstrofe” i “salvar el món d’una greu amenaça”.

“Si fracassem en actuar de manera seriosa, hi haurà una resposta diferent”, ha dit. Finalment, ha insistit, en línia amb la retòrica del Govern de Donald Trump, en la necessitat que la Xina exerceixi més pressió.

“El 90 per cent del comerç amb Corea del Nord procedeix de la Xina. Treballarem amb la Xina. Treballarem amb tots i cadascun dels països que creuen en la pau. Però no repetirem les perspectives inadequades del passat que ens han portat fins a aquest fosc dia”, ha conclòs.

ASSAIGS DE MÍSSILS

Pyongyang va assegurar que havia completat amb èxit el llançament d’un míssil balístic intercontinental. Fonts nord-americanes han assegurat que, amb un abast superior als 5.000 quilòmetres, podria arribar fins a Alaska.

El llançament ha tingut lloc dies després de la reunió entre el president sud-coreà, Moon Jae-in, i el president nord-americà, Donald Trump, a Washington, en la qual el nord-americà va donar oficialment per acabada l’era de la “paciència estratègica”.

Fa dues setmanes, Corea del Nord va dur a terme una nova prova amb míssils com a part del seu programa per desenvolupar un projectil d’abast intercontinental, segons van informar a Reuters fonts nord-americanes. També a principi de juny Pyongyang va llançar una sèrie de projectils des de la seva costa est.

Corea del Nord justifica la seva escalada nuclear i militar per la necessitat de defensar-se del que considera moviments provocadors de Corea del Sud i els Estats Units.

Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d’enfrontar-se entre el 1950 i el 1953.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any