Contra la incultura, més cultura

  • «I malgrat què digui l’alcalde, hi haurà una tercera edició de la Plaça del Llibre d'Alacant, les entitats ja han donat una data per al febrer»

Gemma Pasqual i Escrivà
06.11.2018 - 21:50
VilaWeb

Imitant la cèlebre frase ‘la calle es mía’, pronunciada el 1976 per Manuel Fraga, vice-president i ministre de Governació en l’executiu de Carlos Arias Navarro –el primer nomenat pel rei Juan Carlos–, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha decidit que la Plaça del Llibre és seva i per aquest motiu es creu en el dret de boicotejar-la. El seu argument és que ‘només ha servit per beneficiar els nacionalistes’. Això què vol dir? Que com que ell i els seus no llegeixen no n’han sortit beneficiats, de la cultura? És obvi que ha estat així, la incultura li surt per les orelles. Com deia l’Ovidi: ‘Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense.’ Afegirem que també hi ha gent a qui no agrada que es llegeixi en català, com és el cas del senyor Barcala.

El 2013, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València i Acció Cultural de País Valencià van decidir d’unir sinergies per implementar un espai imprescindible per a la ciutat de València, un espai dedicat al llibre en català, ben igual que es feia a Barcelona o a Palma. I així va començar a caminar el que vam anomenar la Plaça del Llibre, sense cap implicació de l’administració valenciana, que llavors era governada pel PP. Amb el canvi de govern s’hi van afegir més entitats i amb l’ajut de les institucions valencianes els llibres van ocupar la plaça de l’Ajuntament de la ciutat de València. El 2016, s’hi va sumar la ciutat d’Alacant.

I malgrat què digui l’alcalde, hi haurà una tercera edició de la Plaça del Llibre d’Alacant, les entitats ja han donat una data per al febrer. Però és el govern de la Generalitat Valenciana que ha de ser capdavanter en la defensa dels drets dels ciutadans, en aquest cas el dret de l’accés a la cultura. No ho poden deixar en mans de les entitats, són les institucions que han de garantir la Plaça del Llibre a la ciutat d’Alacant i arreu del País Valencià. També han de defensar la població contra aquests atacs injustificables al nostre valencià, el català de tots, com deia Enric Valor.

Senyor Luis Barcala, està vostè convidat a la inauguració de la tercera Plaça del Llibre de la ciutat d’Alacant, que tindrà lloc el mes de febrer. Contra la seva incultura, més cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any