Desfeta estrepitosa d’Espanya: el Consell d’Europa exigeix la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió

  • L'Assemblea Parlamentària ha aprovat l'informe amb 70 vots a favor i 28 en contra, i ha tombat una a una i per àmplia majoria les esmenes del PSOE i del PP que volien rebaixar-ne el contingut crític

VilaWeb
Redacció
21.06.2021 - 20:01
Actualització: 21.06.2021 - 21:59

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha aprovat l’informe crític amb l’estat espanyol per haver empresonat i perseguit a l’exili dirigents independentistes, i també per haver condemnat el president Quim Torra i perseguit alts càrrecs de la Generalitat. El text exigeix que els presoners polítics siguin alliberats, que no es persegueixin més els exiliats i que s’acabi la repressió. A més, el ple ha tombat una a una i per una àmplia majoria totes les esmenes del PSOE i del PP que pretenien de rebaixar el contingut del report, que s’ha aprovat també amb un gran suport: 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions.

Els dos partits espanyols pretenien d’eliminar la referència a la despenalització de la convocatòria de referèndums; suprimir la recomanació d’abandonar la persecució contra els exiliats amb les euroordres; treure el punt que fa referència als judicis contra ex-alts càrrecs de la Generalitat i la condemna contra el president Torra; entre més. El debat ha estat intens i la majoria dels representants que hi han intervingut han criticat la desproporció de les condemnes del Tribunal Suprem espanyol contra els presos polítics.

L’informe recull aquesta desproporció en el càstig penal, recomana al govern espanyol que indulti els presos polítics, que deixi de perseguir els exiliats amb les euroordres i que reformi la sedició en el codi penal espanyol per “evitar sancions desproporcionades en transgressions no violentes.” També s’hi ha incorporat l’esmena 18, que parlava de la necessitat que l’estat espanyol adoptés el compromís de resoldre les diferències polítiques. Per contra, no s’ha afegit l’esment a l’amnistia com a opció juntament amb els indults.

Els partits espanyols havien presentat esmenes al text i han provat de rebaixar la crítica demolidora contra Espanya, comparada amb Turquia i la repressió contra els kurds. Les associacions conservadores dels jutges espanyols també havien pressionat contra l’aprovació de l’informe, que pot tenir una gran importància en les demandes contra Espanya al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

El ponent de l’informe, Boris Cilevics, ha dit que les penes contra els presos eren “clarament desproporcionades” i que no mostraven Espanya com una “democràcia viva”. Amb tot, Cilevicis ha defensat que el referèndum del Primer d’Octubre va ser “il·legal” i que els dirigents catalans van “desobeir” els tribunals. D’altra banda, el letó ha defensat que calia reformar el delicte de sedició perquè el Tribunal Suprem espanyol havia “interpretat la violència de manera molt àmplia”. “Pot l’exercici d’un dret fonamental convertir-se en un delicte greu simplement perquè moltes persones apliquen aquest dret a la vegada? En tinc molts dubtes”, ha dit.

El senador nord-català François Calvet ha defensat l’aprovació de l’informe en la seva intervenció i ha dit que és una qüestió de drets fonamentals, mentre que la senadora d’ERC Laura Castel ha defensat l’1-O i el contingut del report davant els intents dels representants espanyols de torpedinar-lo. Castel creu que l’aprovació del text “marca el camí a la justícia espanyola” amb els presos polítics i els exiliats i que ha de seguir-lo per estar “homologada als estàndards europeus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any