El congrés espanyol insta a retirar les medalles a ‘Billy el Nen’

  • La proposició remarca que va morir sense que se li haguessin retirat les medalles

VilaWeb
ACN
11.06.2020 - 15:30
Actualització: 11.06.2020 - 15:44

El congrés espanyol ha aprovat una proposició no de llei del PSOE i Unides Podem, pactada amb Ciutadans per incloure-hi una esmena, que insta el govern espanyol a retirar les condecoracions a funcionaris i autoritats franquistes amb conductes ‘incompatibles amb els valors democràtics i els principis de protecció dels drets humans’. Entre ells, les atorgades al comissari franquista Antonio González Pacheco – conegut com Billy el Nen -, investigat per tortures i mort a principis de maig per la covid-19. S’ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, ERC, JxCat, PNB, Bildu, Més País, Compromís, la CUP, el BNG, Terol Existeix, Coalició Canària i Nova Canàries; l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox i Fòrum Astúries, Navarra Suma i el diputat del PP Adolfo Suárez Illana.

La proposició remarca que va morir sense que se li haguessin retirat les medalles i condecoracions que percebia per la seva tasca policíaca, com a membre de la Brigada Político Social, i sense respondre per les innumerables causes judicials instades contra ell.

Per això insta a la revocació de les condecoracions i recompenses concedides per l’estat espanyol als funcionaris i autoritats de la dictadura franquista. També reclama adoptar les mesures necessàries per revisar i invalidar totes les distincions, nomenaments, títols honorífics i altres formes de realçar a persones i entitats que suposin una exaltació i enaltiment del cop militar del 36, la Guerra del 1936-1939 i el franquisme. A més, insta a elaborar un catàleg de títols nobiliaris concedits entre 1948 i 1978, que representin ‘exaltació de la Guerra Civil i la dictadura, per a la seva supressió’.

La iniciativa recorda que, el març del 2020, el govern espanyol va confirmar que encara s’està sufragant l’import de cent quinze concedides abans del 1979 a agents de la policia de la dictadura franquista.

PSOE i Podem van defensar ahir la iniciativa que segons la diputada de Podem Martina Valverde arriba tard. ‘Demanem perdó’ va dir, perquè ‘molts no podran veure com li retirem els honors al torturador’. La diputada de Podem va criticar la bancada del PP i en particular a la seva portaveu, Cayetana Álvarez de Toledo, que va dir ‘terrorista’ al pare de Pablo Iglesias. ‘Durant la dictadura els únics terroristes eren els seus membres’. El diputat del PSOE Pascual Sicilia ha afirmat que cal impedir que les institucions democràtiques premiïn persones que actuen contra els seus valors democràtics i de protecció dels Drets Humans.

La CUP i Compromís han donat suport a la iniciativa, tot i que van lamentar que no fos una proposició de llei. El diputat de la CUP Albert Botrán va afirmar que es feia ‘un pas important’ per a la restitució de la memòria antifeixista i va dir que el següent pas ha de ser ‘denunciar i investigar les denúncies de tortures que es continuen donant a l’estat espanyol’.

Nogueras qualifica de ‘feixista’ Pérez de los Cobos

La diputada de JxCat Míriam Nogueras va demanar al govern espanyol que escolti Amnistia Internacional, que demana l’alliberament dels presos polítics. Nogueras va qualificar de ‘feixista’ el coronel Pérez de los Cobos i les ‘clavegueres de l’estat’. ‘Ha convertit Espanya en un país que ha desplegat l’estora vermella al feixisme perquè l’enemic érem els catalans’. Després de la seva intervenció la presidenta del congrés, Meritxell Batet, va anunciar que retiraria del diari de sessions la qualificació de ‘feixista’ de Pérez de los Cobos.

La diputada d’ERC Montse Bassa va lamentar que més enllà d’aquesta PNL ‘l’autèntica Llei de Memòria Històrica segueix sense arribar’ mentre l’estat espanyol continua reconeixent honors a feixistes i tracta els independentistes de ‘terroristes’. ‘Espanya està més a prop de Trump que dels països europeus’, va dir. Bassa va recordar l’existència de presos per motius polítics i l’actuació de Villarejo i les ‘clavegueres de l’Estat’ en ple segle XXI.

Ciutadans, a favor després de negociar una esmena

Ciutadans va criticar el ‘tacticisme’ de la iniciativa i va vincular el seu vot a l’acceptació de les seves esmenes per part del PSOE i Podem. Finalment es va acordar l’esmena, que introdueix al text un paràgraf que considera contraris a la memòria democràtica els reconeixements o condecoracions a autoritats que ‘hagin realitzat actes o observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels Drets Humans amb motiu d’haver format part de l’aparell de repressió de la dictadura franquista’.

El diputat del PP Luis Santamaría ha negat el suport a la iniciativa perquè ‘els espanyols vam decidir deixar enrere’ l’etapa de la dictadura. Santamaría ha recordat que el pacte de la Transició va incloure la llei d’amnistia que els grups d’esquerres ‘no recorden mai’. ‘Avui Espanya és un estat democràtic i de dret’, ha sentenciat.

Vox ha votat en contra del que considera una ‘pretensió absurda de revisió històrica’, perquè ‘no serveix de res’. ‘Deixin de molestar els espanyols i abandonin aquestes pretensions plenes d’odi’, ha afirmat el diputat de Vox.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any