El congrés espanyol aprova la llei d’eutanàsia

  • La llei s'ha aprovat amb 198 vots a favor · Només el PP, Vox i UPN hi han votat en contra

VilaWeb
Redacció
17.12.2020 - 15:58
Actualització: 17.12.2020 - 16:26

El congrés espanyol ha aprovat per majoria absoluta la llei d’eutanàsia, que despenalitza l’ajut a morir a malalts en determinades situacions i si ho demanen. El dictamen, que venia de la comissió de Justícia, ha aconseguit 198 vots a favor i 138 en contra, els del PP, Vox i UPN. Dos diputats s’han abstingut.

Per a la validació definitiva de la llei i, per tant, perquè l’eutanàsia sigui legal a l’estat espanyol, només queda un pas, que el senat l’avali a principi del 2021. Al món només hi ha cinc països on l’eutanàsia és legal: Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia.

Els partits que han votat a favor de la llei –PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDECat, PNB, Bildu, Compromís, BNG, CUP, Més País i Ciutadans– han recordat que la normativa no obliga ningú a morir, sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament.

Per contra, PP, Vox i UPN han denunciat la llei era “inoportuna i inconstitucional”. En aquest sentit, del diputat d’UPN Carlos García Adanero ha dit que empenyia els pacients al suïcidi.

La llei –que va arribar a la cambra en forma de proposició de llei del PSOE– ha superat el llindar de la majoria absoluta per a esdevenir orgànica i ara s’haurà de debatre al senat. El text estipula un procediment per mitjà del qual el pacient pot demanar que li apliquin l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa.

L’eutanàsia la podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat”, o una gran probabilitat, que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Un cop completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els sol·licitants ho facin en dues peticions per escrit separades per un mínim de quinze dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa amb una declaració de voluntats anticipades.

L’avaluació la faran dos facultatius que remetran el seu examen a una comissió de control, que és qui haurà de donar el vist-i-plau final. En cas de penediment, el pacient se’n podrà desdir en qualsevol moment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any