Compromís proposa una reforma constitucional que garantisca l’aplicació del dret civil valencià

  • El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició de llei de reforma de l'article 149.1.8 de la Constitució Espanyola relatiu al dret civil foral, sol·licitant la tramitació davant de les Corts Valencianes per al seu trasllat a la Mesa del Congrés.

VilaWeb
Redacció
13.10.2016 - 12:58
Actualització: 14.10.2016 - 02:19

VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició de llei de reforma de l’article 149.1.8 de la Constitució Espanyola relatiu al dret civil foral, sol·licitant la tramitació davant de les Corts Valencianes per al seu trasllat a la Mesa del Congrés.

Segons ha explicat en un comunicat la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “la Constitució, tant en la seua literalitat com en el seu esperit, reconeix el foralisme i l’exercici de la competència en Dret Civil foral preveient dos nivells competencials: les comunitats autònomes amb dret civil propi i les que no ho tenen”.

“Ha estat el Tribunal Constitucional (TC), amb les seues sentències, el que ha creat amb el Dret Civil Valencià un tercer nivell, un cas únic en què existix el reconeixement, però és gairebé inaplicable en la pràctica”, ha manifestat.

Navarro ha recordat que “tant el Govern en mans dels socialistes primer com el govern del PP després han donat també l’esquena al reconeixement del dret foral valencià, un dret reconegut en el nostre estatut d’autonomia que tant uns com altres van votar a favor”.

En este sentit, ha ressaltat: “El que volem és que se’ns permeta actualitzar les nostres normes de dret civil d’acord a la nostra idiosincràsia, d’acord al que som els valencians i valencianes”.

Per això, proposa una reforma de la Constitució que “garanteixi el nostre dret a legislar en matèria civil”. Per a Compromís, el TC realitza una lectura de la Constitució “que part d’unes premisses historicistes i arbitràries, per les quals no tenim dret a recuperar i actualitzar el dret civil valencià perquè, a diferència d’altres comunitats autònomes a les quals se’ls va tornar graciosament la normativa foral pròpia, per circumstàncies històriques no se’ns van tornar els Furs en cap moment després del Decret de Nova Planta”.

La parlamentària de Compromís ha manifestat que, a més de la reivindicació en les Corts “ara per ara són ja 126 els ajuntaments que han aprovat una moció de reivindicació i defensa del nostre Dret Civil Valencià”.

Segons Compromís, les sentències del Tribunal Constitucional “deixen com a única opció una reforma de la Constitució per a garantir el ple exercici de la competència en dret civil valencià, en igualtat de condicions respecte a la resta de comunitats autònomes amb una història foral.

“El dret civil és el més pròxim a la vida quotidiana de les persones i, en conseqüència, necessita ser dictat des de la major proximitat a la societat a la qual va dirigit, el que s’aconseguix mitjançant la intervenció dels Parlaments autonòmics”, ha manifestat la diputada.

Segons Navarro, “el dret civil emanat de les Corts Valencianes possibilita donar una resposta àgil, moderna i pròpia als problemes actuals de les valencianes i els valencians, per això ho considerem tan necessari”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any