Compromís i el PSPV s’enfronten per la incorporació del requisit lingüístic en la llei de funció pública

  • Compromís exigeix que el nivell de competència lingüística dels funcionaris s'inclogui en el cos de la llei i no en un futur reglament, com pretén la consellera Bravo

VilaWeb
Redacció
24.01.2017 - 14:26
Actualització: 25.01.2017 - 07:39

La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha ajornat la presentació de la nova llei de funció pública. Aquesta ha de ser la llei estrella del seu departament i és un dels compromisos del govern valencià. L’acte s’havia de fer avui. Fonts de la conselleria expliquen que, com que el text és complex, encara hi ha detalls pendents. Compromís diu que el motiu de fons és que, tal com s’ha redactat la llei, no hi poden donar suport. Aquestes mateixes fonts no amaguen pas el malestar que hi ha en aquests moments a la cúpula de la conselleria.

La discrepància està en la incorporació real i efectiva del requisit lingüístic en la redacció de la nova norma. Compromís explica que hi ha hagut converses amb la consellera; l’última, ahir mateix, per a demanar-li que modifiqués un aspecte concret del text: el grau i el termini d’aplicació del requisit lingüístic tant per als funcionaris que ja ocupen una plaça en l’administració valenciana com per als que hi optaran en pròxims concursos públics. Fins ara la consellera s’ha negat a incloure-l’hi.

Compromís interpel·la la direcció del Partit Socialista del País Valencià sobre la voluntat política d’aplicar realment el requisit lingüístic. ‘Aquesta llei ens deixa en més mala situació que la del 2010 –diuen–; tal com és escrita arribaríem al 2020 sense aplicació efectiva del requisit.’

El model de les Illes
Tal com s’ha redactat la nova llei, deixa per a un futur reglament i per a una negociació posterior els nivells de coneixement per a cada lloc de feina. Compromís vol lligar-ho més i que això sigui incorporat en el mateix cos legal per mitjà d’una disposició transitòria com es va fer a les Illes Balears amb l’aprovació de la Llei de Mesures de Capacitació Lingüística per a  la Recuperació de l’Ús del Català en la Funció Pública, aprovada el mes  d’abril del 2016,  que sí que inclou aquests nivells. ‘Tenim un acord amb els sindicats que és una còpia de la llei de les Illes. I és per això que en la base 8 de l’acord es parla d’un any d’adaptació als nivells’, han dit a VilaWeb fonts autoritzades de Compromís.

La conselleria diu que aquest acord amb Comissions Obreres, UGT i Intersindical Valenciana és el que han recollit.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va emetre la setmana passada un comunicat en què animava el govern a acceptar l’acord amb els sindicats pel que fa a la incorporació de la incorporació del requisit.

Avui mateix, Acció Cultural del País Valencià ha reivindicat el seu paper de mediador discret per a arribar a acords entre l’administració, els representants dels treballadors i l’Acadèmia i fer possible l’acord. Per això ara demana al govern que inclogui la competència lingüística plena en el projecte de la nova llei de la funció pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any