Compromís critica que documents valencians continuen a l’Arxiu de Salamanca

  • Les Corts Valencianes van reclamar per unanimitat el retorn dels documents el 2004

VilaWeb
EFE
29.01.2019 - 17:39
Actualització: 29.01.2019 - 17:40

El portaveu de Compromís al senat espanyol, Carles Mulet, ha afirmat que el govern espanyol es nega a retornar la documentació valenciana ‘segrestada’ a l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, i ha criticat que Pedro Sánchez justifica així ‘l’espoli documental i la seua perpetuïtat fora dels seus legítims propietaris’.

En un comunicat de Compromís, Mulet ha indicat que ‘s’escuden en una qüestió jurídica que té solució amb un nou Reial Decret’, i ha afegit que aquesta documentació es va tornar als seus ‘legítims propietaris’ a Catalunya però que ‘en el cas del País Valencià ens tornen a menysprear’.

El portaveu ha recordat que es tracta de documentació robada durant la guerra civil espanyola i la dictadura franquista a ‘desenes d’ajuntaments valencians, particulars o entitats de tota mena’.

Des del govern espanyol han informat que, a l’empara del Reial Decret 2134/2008, de 26 de desembre, pel qual es regula el procediment a seguir per a la restitució a particulars dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil, la restitució de la documentació ‘va poder ser formulada’ fins a l’11 de gener del 2010.

Per la seua banda, Compromís ha afirmat que les corts van reclamar per unanimitat aquest retorn el 2004 i ‘no es va atendre’, pel que ha exigit que s’habiliten mecanismes legals per a la seua restitució ‘mitjançant un altre Reial Decret o la fórmula que siga’.

Han recordat que el 26 d’abril de 1938 el bàndol franquista va crear la Delegació de l’Estat per a la Recuperació de Documents, encarregada de ‘requisar tota la documentació d’organismes republicans, partits i sindicats desafectes al “Moviment nacional” i susceptibles de subministrar a l’estat espanyol informació referent a l’actuació dels seus enemics’.

A partir d’aquesta data i fins a la dècada dels quaranta, Mulet ha apuntat que hi ha constància que ‘almenys vuit vagons de tren amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any