Comencen a néixer les cries del primer niu de tortuga careta localitzat a Barcelona

  • El niu continuarà sent vigilat per algunes de les 1.500 persones voluntàries que ja hi han estat fent torns

VilaWeb
ACN
28.08.2020 - 14:58

Les primeres cinc cries de tortuga careta (caretta caretta) del niu de la platja de la Mar Bella de Barcelona van néixer ahir a la nit i s’espera que durant les properes dues nits facin eclosió la resta dels seixanta ous. Es tracta del primer cop que una tortuga careta pon els ous en una platja de Barcelona, i també va ser el primer dels quatre nius localitzats enguany a Catalunya d’ençà que el primer de juny va començar la temporada de nidificació de l’espècie. El niu continuarà vigilat per algunes de les 1.500 persones voluntàries que han fet torns des que es va localitzar la posta la nit del 15 al 16 de juliol, després que el dimarts 14 de juliol es veiés una tortuga per la zona.

Tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i de la Fundació CRAM, juntament amb investigadores especialistes en tortugues, es van desplaçar a l’indret per avaluar les condicions del niu i procedir a la seva obertura. Dels 77 ous que contenia, disset es van dur a les instal·lacions del CRAM per a la incubació artificial i es troben també a punt fer eclosió. Els altres seixanta es van deixar a la platja, tot i que el niu es va traslladar uns metres terra endins per evitar el contacte amb l’aigua, fet que podria posar en perill l’èxit de la posta. La zona es va delimitar amb una tanca perimetral i ha estat vigilada en tot moment pels voluntaris.

A mesura que les cries vagin naixent, les que es portin al CRAM es distribuiran posteriorment a l’Oceanogràfic de València i, pròximament, també al Zoo de Barcelona per ampliar el nombre de centres amb experiència en la seva cria, atès que els anys vinents se’n pot incrementar la necessitat. Aquest protocol forma part del projecte de head starting, pel qual els animals es mantenen en captivitat fins que assoleixen un pes adequat (durant 1 o 2 anys), tot cercant de millorar les taxes de supervivència de l’espècie. De fet, recentment el CRAM i la Generalitat han alliberat 22 cries de tortuga careta d’entre un i dos anys que havien estat criades en captivitat.

El niu de Barcelona és un dels quatre que, de moment, s’han localitzat a tot Catalunya des que l’1 de juny va començar la temporada de nidificació de la tortuga careta, que s’estén fins a finals d’octubre. Els altres nius s’han trobat a Vila-seca (2 de la mateixa mare) i a la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre. En total, es té constància de prop de 400 ous dipositats a les platges catalanes aquest estiu. Ja s’ha igualat el rècord de nidificació d’aquesta espècie, que es va registrar el 2018.

De fet, en els últims quinze anys, els episodis de reproducció de tortuga marina de l’espècie careta a Catalunya i a la Mediterrània Occidental han augmentat de manera significativa. La hipòtesi més probable és que, degut al canvi climàtic, les mares han començat a fer postes en indrets situats més al nord, menys càlids, que proporcionen temperatures d’incubació més temperades per a l’espècie.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any