Comença l’excavació de la fossa 92 del cementiri de Paterna

  • Esperen trobar-hi els cossos d'una vintena de represaliats pel franquisme

VilaWeb
Redacció
24.07.2017 - 22:00

Avui comença l’exhumació de la fossa 92 del cementiri de Paterna, la més gran de la necròpoli. S’hi cerquen els vint republicans represaliats del franquisme de Benifaió, Alginet, Carlet, Oliva i l’Alcúdia, entre Altres municipis, que no es van trobar en les excavacions de la fossa 82.

Els documents escrits assenyalaven que els represaliats es trobaven sepultats a la fossa 82, però l’exhumació, que va començar el 18 d’abril, no va reeixir i es va comprovar que els documents eren erronis. Excavats quatre metres, només s’hi van trobar restes de dos cossos incomplets que no es corresponien amb els dels represaliats.

‘Abans d’obrir la fossa 82, teníem dues possibilitats: seguir la via administrativa –parts, defuncions, documents i llibres de registre del cementeri de Paterna– o la via dels testimonis orals’, ha explicat el president de l’Agrupació de Familiars de la Fossa 92, Eduardo Ortuño, al diari La Veu. Ara han decidit de confiar en la paraula dels testimonis de l’època.

El procés de recerca, el va començar l’Associació de Familiars de la Fossa 113, que ha trobat cinquanta cossos de víctimes del règim. La majoria van ser executats amb un tret de gràcia el 18 de gener de 1940 per la Guàrdia Civil, segons que va explicar el director arqueològic d’ArqueoAntro, Miguel Mezquida, en una conferència de premsa. A més, va argumentar que les víctimes havien estat maltractades abans de ser assassinades i que, després, els cossos es van cobrir amb calç viva.

A més, hi ha previst que, el setembre, la Diputació de València obri una convocatòria d’ajudes per a l’excavació i l’exhumació de fosses comunes. El cementiri de Paterna conté nombroses fosses comunes i es pretén recuperar i retornar la dignitat als milers d’assassinats pel franquisme. Les associacions de memòria històrica també demanen la nul·litat dels judicis sumaríssims i el trasllat de la documentació dels arxius militars del Ministeri de Defensa espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any