El curs comença a Catalunya Nord amb el manteniment de la setmana escolar de quatre dies a Primària

  • L'any passat es va tornar a aquest sistema, que Hollande havia substituït per la setmana escolar de quatre dies i mig

VilaWeb
Redacció
02.09.2018 - 22:00
Actualització: 03.09.2018 - 07:47

Avui comença el curs escolar a Catalunya Nord amb el manteniment de la setmana de quatre dies lectius a l’Educació Primària. Aquest sistema, aplicat tradicionalment, inclou el dimecres com a dia de festa per a preservar el descans dels infants. És una qüestió que va generar polèmica durant l’últim any del mandat de François Hollande, qui va decidir d’unificar els horaris de Primària i Secundària i fer lectiu el dimecres (amb classes al matí) també per als més petits.

‘En lloc de quatre jornades concentrades se’n van fer quatre i mitja més diluïdes. Això implicava que l’escola acabés abans i que es necessitessin serveis de lleure a les quatre i no a les cinc de la tarda. Aquest canvi va ser tot un daltabaix perquè la gent ja estava acostumada que el dimecres no hi hagués escola i hi havia centres de lleure i esplais que van haver de tancar’, explica Eva Bertrana, directora de La Bressola.

En arribar a la presidència, Emmanuel Macron va donar flexibilitat a la norma i va deixar que els municipis que ho desitgessin poguessin recuperar la setmana escolar de quatre dies. Va ser el cas de la gran majoria de municipis de Catalunya Nord. ‘La Bressola no va arribar mai a fer els quatre dies i mig, però per compensar la inquietud de les famílies pel fet que tots els centres de lleure haguessin desaparegut, vam posar en plaça un centre d’esplai intern que ara ja hem tancat’, diu Bertrana.

Els mòbils, en el punt de mira a les aules
Enguany una de les principals polèmiques quant a l’educació a Catalunya Nord és l’ús dels mòbils a les aules. El govern francès el va prohibir durant l’horari escolar (també a l’hora del pati) el mes de desembre. És en aquest nou curs que cal posar en pràctica aquesta norma, malgrat que les escoles concertades com la Bressola tenen certa llibertat per a fer-ho o no.  ‘Nosaltres vam decidir de prohibir els mòbils fa molts anys. Hem flexibilitzat aquesta decisió i hem intentat fer del mòbil una eina pedagògica. L’infant pot deixar-lo a l’aula d’informàtica i utilitzar-lo en aquesta matèria’, afegeix la directora de la Bressola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any