Els Samper, una saga d’artistes islandesa

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
27.08.2019 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:47

Església de Flatey
Mapa a Google

Va ser en un dels primers capítols de la sèrie de TV3 Afers exteriors, dedicat a Islàndia, que vaig descobrir Baltasar Samper. El 2003, quan es va enregistrar i emetre, era un dels artistes plàstics més reconeguts i cotitzats de l’illa. Una posició ben diferent de la del 1961, quan hi havia arribat, a vint-i-un any, fugint del franquisme i d’una situació familiar complicada. La primera feina que va tenir el nét del músic exiliat Baltasar Samper i Marquès (Palma, 1888 – Mèxic, 1966) va consistir a pescar bacallà i areng, però al cap de poc ja va poder començar a cultivar la pintura, una passió artística que va compartir ben aviat amb la jove escultora islandesa amb qui es va casar.

De la nombrosa obra de Samper escampada per Islàndia, se’n destaquen els frescs a l’interior de l’església de la petita illa de Flatey, al nord-oest del país. Són escenes de la vida quotidiana de l’illa, pintades els anys 1960 en canvi d’allotjament quan va visitar aquest remot i despoblat indret, també conegut per haver allotjat la biblioteca més antiga i petita d’Islàndia (construïda el 1864) i haver donat nom a una reeixida sèrie televisiva, Flateyjargátan (L’enigma Flatey, 2018).

Al cinema i la televisió es dedica, precisament, un dels fills de Baltasar Samper, Baltasar Kormákur (Reykjavík, 1966), director i productor de films d’èxit mundial, com ara 2 guns, 101 Reykjavik, A Little Trip to Heaven, Everest i Adrift, a més de la famosa sèrie Óferð (Atrapats). En aquesta última actua un fill seu, Baltasar Breki Samper, en el paper de Hjörtur. El nét del pintor barceloní és actualment un dels actors més famosos i influents d’Islàndia. No seria estrany, de fet, que si Miquel Calçada tornés a Islàndia en una futura nova temporada d’Afers exteriors, qui protagonitzés el capítol fos el representant de la tercera generació de Baltasars a l’illa…

I una mica més: La saga catalano-islandesa es completa amb Mireya Samper, que ha seguit els passos del seu pare en el vessant artístic, amb l’elaboració d’escultures, pintures, instal·lacions i obres de land art. Se’n diferencia, amb tot, perquè així com Baltasar Samper va arribar a Islàndia per quedar-s’hi, la Mireya es defineix com a islandesa de naixement i artista internacional que ‘ha viscut i treballat per tot el món’.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any