L’olivera del Tricentenari

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
14.08.2019 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:51

Olivera del Tricentenari
Cow’s Lane / Lána na bó
Mapa a Google

Cow’s Lane (Lána na bó), per Temple Bar, és un carrer petit i tranquil al districte cultural del centre de Dublín que és conegut, sobretot, perquè hi ha un dels dos locals de Queen of Tarts a la capital irlandesa. És lògic, doncs, que us hi acosteu per tastar els seus pastissos deliciosos al costat d’un te a qualsevol hora, però us recomanem que aprofiteu la visita per fixar-vos en un element una mica inusual que hi ha just a l’exterior. En un dels caps del carrer hi ha una olivera tricentenària dins un test ben gos que té un nom, i una història, que us sorprendrà.

El ‘Barcelona Tree’ és una donació a la ciutat de l’advocat i fundador d’Arts for Amnesty (l’ala artística d’Amnistia Internacional), Bill Shipsey, i l’11 de novembre de 2013, el batlle de Dublín, Oisín Quinn, i el tinent de batlle de l’àrea de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, el van plantar en aquest racó urbà en homenatge ‘a la ciutat de Barcelona, en el 300 aniversari dels esdeveniments de 1714, i a la causa de la llibertat i els drets humans a tot arreu’, com indica la inscripció als peus de l’olivera encapçalada amb el lema ‘Live free’ (‘viure lliure’).

Aleshores Jaume Ciurana va expressar la gratitud de Barcelona pel gest: ‘Estic profundament agraït per la dedicació d’aquesta olivera tricentenària a la meva ciutat, Barcelona, i als drets humans. Amb aquest senzill homenatge d’avui reivindiquem que som dues ciutats compromeses a estendre la causa de la llibertat i els drets humans.’

‘És un gran honor dedicar aquesta olivera a la ciutat de Barcelona. Barcelona i Dublín són ciutats agermanades d’ençà del 1998’, va recordar Quinn durant l’acte, que es va voler vincular amb la commemoració del Tricentenari del 1714 recordant que, el 1711, una flota d’embarcacions amb tropes angleses – llavors Irlanda formava part de la corona britànica– va sortir de les costes irlandeses cap a Plymouth i que d’allà va salpar vers Catalunya per lluitar al costat dels partidaris de l’emperador Carles i contra el Borbó Felip V.

Bill Shipsey, en la seva intervenció, va dir que, com a fill d’un ramader de Derry, estava molt orgullós que l’olivera fos en un carreró anomenat ‘de les Vaques’ i molt satisfet, com a dublinès d’adopció, que l’olivera que havia donat a la capital irlandesa servís per a homenatjar Barcelona, una ciutat que coneixia bé i on havia treballat en alguns projectes artístics.

I una mica més: En un altre gest de solidaritat amb Catalunya, el gener del 2018 la senyera va onejar a la façana de l’Ajuntament de Dublín per denunciar la brutal actuació de la policia espanyola durant el referèndum del primer d’octubre de 2017 i per demanar l’alliberament dels presos polítics.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any