Col·lectiu Per l’Horta: ‘La ciutadania ja no viu d’esquena a l’horta’

VilaWeb
Redacció
08.01.2016 - 06:00
Actualització: 08.01.2016 - 07:11

Autor: Pepa Úbeda

Entrevistem Pau Serrano i Josep Pérez, membres de Per l’Horta, un moviment social constituït formalment com a associació sense ànim de lucre que sorgeix a partir d’una campanya que va impulsar la primera Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’Horta de València (ILP) que es va presentar a València en 2001.

Podríeu ser definits d’associació en el sentit estricte del terme?

No som una associació o grup més en defensa del territori, ja que pretenem catalitzar les accions o polítiques encaminades a aconseguir la protecció de l’Horta de València, per això treballem amb tot tipus de persones, associacions o institucions que tinguen alguna a cosa a dir o fer en relació a l’Horta.

En quines circumstàncies vau aparèixer?

El treball de la Plataforma per un Cinturó d’Horta, el Dictamen del Consell Valencià de Cultura per la protecció de l’Horta, les conclusions de diversos estudis, congressos i seminaris i les accions i lluites de l’Associació de Veïns “La Unificadora” de La Punta, “Per un Barranc Viu, sense formigó” a Picanya, Paiporta, Torrent, Catarroja…, conflueixen en un moment en què es constata la preocupació real de la societat davant la greu situació de degradació en la qual es trobava l’Horta.
En aqueix moment un grup de ciutadans i organitzacions integrades en la Plataforma per un Cinturó d’Horta, a través d’una Comissió Promotora, presentaren una Proposició de Llei Reguladora del procés d’Ordenació i Protecció de L’Horta de València com a espai natural protegit, per a ser tramitada segons el procediment d’Iniciativa Legislativa Popular (ILP) legalment regulat.
Entre d’altres qüestions, es plantejava establir una suspensió cautelar de llicències d’obra de tot tipus en tots els municipis de l’entorn metropolità de l’Horta que disposaren de sòls de màxima qualitat agrícola i, en conseqüència, susceptibles d’activitat agrària hortícola i la petició perquè en un termini màxim d’un any es delimitara i declarara l’Horta com a espai natural protegit.
Malgrat les 117.674 firmes recollides per la comissió promotora en quatre mesos, el doble de les necessàries, el Govern valencià va rebutjar impulsar la llei de defensa de l’horta.

Què preteneu aconseguir?

Sempre hem dit que no existeixen solucions màgiques ni immediates a la problemàtica de l’Horta i que cal abordar-ho d’una manera multidisciplinar. En aquest sentit, apostem per establir, definir, programar i aprovar accions i polítiques per la protecció de l’Horta de València que posen en valor aquest paisatge, el seu patrimoni agrícola, econòmic, hídric, cultural i històric.

Podeu llegir l’entrevista sencera a Tornaveu, fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any