Clam lleidatà perquè l’art de Sixena es quedi a Catalunya

  • La Diputació de Lleida, la Paeria i Consell Comarcal del Segrià, a més de partits polítics, s'adhereixen al manifest promogut per entitats culturals

VilaWeb
ACN
16.06.2016 - 02:00

La societat civil lleidatana no descarta de manifestar-se per defensar que les 97 obres d’art del Monestir de Sixena que es troben repartides entre el Museu de Lleida (44) i el MNAC (53) es quedin a Catalunya, després de l’ordre d’un jutjat d’Osca de lliurar-les a l’Aragó el 25 de juliol. La Diputació de Lleida, la Paeria i el Consell Comarcal del Segrià han escenificat l’adhesió al manifest promogut des de la societat civil lleidatana en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i del MNAC, manifest al qual s’han sumat aquests darrers dies més entitats, partits polítics i persones a títol individual.

El Departament de Cultura –que també és membre del Consorci del Museu de Lleida- ha optat per no adherir-se al manifest tot i compartir el fons del document per tal d’exhaurir totes les vies legals possibles per a aconseguir que les obres no surtin de Catalunya.

Reñé: ‘Posar sentit comú en aquesta disbauxa’
En nom de les institucions públiques lleidatanes que s’han adherit al manifest, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha expressat el compromís ‘per posar sentit comú en aquesta disbauxa que ens porta a uns plantejaments de sentències que són valorades de forma molt subjectiva’ per al lliurament de les obres de Sixena del Museu de Lleida i del MNAC. I ha reiterat que ‘les obres van ser adquirides d’una manera legal, formen part de dues col·leccions i són catalogades i, per tant, subjectes a la Llei de patrimoni de Catalunya’.

Per Reñé, ‘desmembrar la unitat d’aquestes col·leccions formaria part d’una irresponsabilitat, més enllà de les qüestions de propietat i d’adquisicions dins els marcs legals en el seu moment que hi puguin haver’. Ha deixat clar que ‘estem carregats d’arguments en aquest conflicte’ i ha explicat que en els escrits de compra-venda les monges del monestir de Sixena, a les quals ‘s’ha escoltat molt poc en el procés judicial’, segons Reñé, ‘deien molt clar que les obres les venien al Museu de Lleida i que havien d’estar al Museu de Lleida’.

Reñé ha lamentat que ‘alguns des d’Aragó tenen ganes de posar aquest litigi en un nivell que no correspon i al qual Catalunya no ha d’entrar’ i, en aquesta línia, no ha descartat que la societat lleidatana pugui acabar manifestant-se ‘perquè tothom entengui que allò que hi ha aquí –al Museu de Lleida i al MNAC– és de tots però és aquí’.

Per la seva banda, el portaveu de la quinzena d’entitats culturals promotores del manifest, Xavier Quinquillà, ha destacat que ‘ara és hora de fer pinya la societat civil, les institucions i els diferents agents’ que defensen la preservació de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i del MNAC. Quinquillà ha explicat que recentment han obert un bloc en el qual reben una allau d’adhesions per part de noves entitats, partits polítics (entre els quals ERC, el PSC, CDC, Demòcrates i la CUP) i persones a títol individual.

Altrament, Joan Reñé ha avançat que el Ple de la Diputació de Lleida aprovaria una declaració institucional de suport al manifest. També ha explicat que els serveis jurídics de la diputació lleidatana havien començat contactes amb els serveis jurídics del Departament de Cultura per analitzar i compartir les estratègies legals que permetin de garantir que no acabi essent necessària l’execució de la sentència del jutjat d’Osca.

Reunió amb Santi Vila i presentació del manifest al MNAC
Les entitats promotores del manifest tenen previst de reunir-se dimecres amb el conseller de Cultura, Santi Vila, ‘per posar en comú l’estratègia a seguir’ i també per traslladar-li el suport i predisposició per treballar conjuntament ‘per arribar a bon port’ i evitar així que l’art de Sixena surti de Catalunya. Les entitats ho aprofitaran per presentar públicament el manifest a Barcelona, en un acte que es farà a les 11.30 davant el MNAC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any