Ciutadans no dóna suport a la reforma de l’estatut valencià

  • Aquest dijous l'estatut es debat i vota en la comissió constitucional del congrés espanyol

VilaWeb
Europa Press
11.12.2018 - 16:08
Actualització: 11.12.2018 - 19:38

El grup parlamentari de Ciutadans s’ha desmarcat aquest dimarts de la reforma de l’estatut valencià i ha declinat donar suport al text acordat fa unes setmanes en el congrés espanyol i que aquest dijous es debat i vota en la comissió constitucional d’aquesta cambra.

Així ho ha anunciat el portaveu del Grup Socialista a Les Corts Valencianes, Manuel Mata, que ha criticat la postura de la formació ‘taronja’ i els ha exigit que ‘reconsideren la seua postura’.

‘El perquè s’han desmarcat se’ns escapa, no sabem si és alguna cosa relacionada amb la política nacional o amb aquests balls de la ‘yenka’ que sol fer Cs, però si ho fan per raons que tenen poc a veure amb els valencians és un problema perquè nosaltres hem vingut conjuntament i hi ha hagut un comportament conjunt de tot el congrés i això és insòlit’, ha subratllat el portaveu socialista.

No obstant això, Mata ha celebrat l’acord obtingut entre la resta de formacions polítiques presents en la ponència encarregada d’informar sobre la proposta de reforma de l’estatut valencià.

La reforma de l’estatut del País Valencià està en espera en el congrés espanyol des de que va ser aprovada a Les Corts el 2011. Al novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van aconseguir un acord al congrés espanyol per aprovar al desembre la reforma.

El text pactat per aquestes formacions modula la clàusula sobre inversions de l’estat espanyol, impulsada en el seu moment per l’ex-president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, alhora que evita que aquesta modificació hagi de ser aprovada en referèndum pels valencians.

Les Corts van aprovar el 2011 una reforma de l’estatut amb la qual es pretenia afegir una clàusula –denominada ‘Camps’– per la qual la inversió de l’estat espanyol al País Valencià fos l’equivalent al seu pes poblacional. Amb aquesta finalitat es constituiria ‘una comissió integrada per l’administració estatal i autonòmica’.

Cerca d’un acord unànime
Abans d’entrar a la reunió de la ponència, el diputat d’Units Podem Ricardo Sixto es mostrava ‘optimista’ per a portar la reforma a ‘bon port’ si bé ha lamentat que el procés per a realitzar-ho ‘ha sigut molt llarg’.

‘En principi hi ha una esmena transaccional firmada per tots els grups del congrés i el que esperem i el que és desitjable és que eixe acord unànime continue endavant’, destacava Sixto abans de la ponència.

Per la seva banda, el diputat de Podem Antonio Estañ no es mostrava tan optimista abans de la reunió perquè, tal com ha recordat, la reforma de l’estatut valencià ha trigat set anys a portar-se al congrés. ‘Esperem polir qüestions tècniques en aquestes ponències i sobretot que assegure el que es va acordar en Les Corts Valencianes en matèria d’inversions’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any