Cinc preguntes sobre virus i bacteris

  • En aquest article t’expliquem quines són les principals diferències entre virus i bacteris, els diferents agents infecciosos i quin és el millor tractament

“Vaja! El meu fill té una infecció a la gola”. Quantes vegades, quan pronunciem aquestes paraules, pensem en què el nostre menut ha enganxat un virus o un bacteri, confonent el significat d’ambdós termes? No obstant, els virus i els bacteris no són el mateix, es comporten de manera diferent, poden arribar a causar afeccions difícils de diferenciar i el seu tractament és ben diferent. En aquest article t’expliquem quines són les diferències més importants entre els diferents agents infecciosos i quin és el seu millor tractament.

1- És el mateix un bacteri que un virus?

Les infeccions poden produir-se per varies classes de gèrmens : virus, paràsits i bacteris.

Els bacteris són organismes diminuts formats per una única cèl·lula i tenen la particularitat de poder viure en quasi tots els espais del nostre planeta. La gran majoria  dels bacteris habiten a l’ambient i no precisen d’altres éssers vius per  sobreviure, fet pel qual, en general, no solen causar danys a les persones. A més, alguns bacteris són bons per l’organisme perquè ajuden a que el sistema digestiu funcioni correctament (l’anomenada flora intestinal) o bé perquè són útils per fabricar medicaments i vacunes. No obstant, alguns bacteris -tal sols l’1%- poden ocasionar infeccions una cop entren en contacte amb el nostre cos.

Els virus, en canvi, només poden sobreviure, créixer, i reproduir-se dins de l’organisme d’una persona o animal. Tan és així, que poden viure fora de cèl·lules vives tan sols durant una quantitat molt petita de temps i moren de seguida, a menys que infectin un altre ésser viu.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any