Cameron demana procés “constructiu” per al Brexit en què el Regne Unit no doni l'”esquena” a la UE

  • Londres espera un intercanvi "fluid" i sense atacs amb la resta de socis de la UE

VilaWeb
Redacció
28.06.2016 - 16:30
Actualització: 28.06.2016 - 23:20

Londres espera un intercanvi “fluid” i sense atacs amb la resta de socis de la UE

BRUSSEL·LES, 28 (EUROPA PRESS)

El primer ministre britànic, David Cameron, ha reafirmat aquest dimarts la voluntat del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, si bé ha demanat que el divorci es porti a terme “sense donar l’esquena” als estats membre, perquè es tracta d'”amics i socis” en assumptes d’interès comú com la seguretat i el comerç.

“Quan deixem la Unió Europea no hem de donar l’esquena a la Unió: Aquests països són veïns, són amics, són aliats, són socis”, ha defensat Cameron en una declaració a la premsa sense preguntes, pronunciada quan ha arribat al Consell europeu.

El ‘premier’ ha explicat que exposarà davant de la resta d’Estats membre la determinació del Regne Unit de deixar el bloc, però que aspira que es porti a terme amb un procés “tan constructiu com sigui possible”.

En aquest sentit, Cameron ha destacat la importància dels països de la Unió Europea com a socis amb els quals pugui mantenir unes relacions “tan estretes com sigui possible” en matèria de comerç, cooperació i seguretat. “És bo per a nosaltres i per a ells”, ha conclòs.

Aquest dimarts és la primera vegada que Cameron es veurà amb la resta de líders europeus des del vot dels britànics a favor del Brexit, i s’espera que els Vint-i-set instin el mandatari britànic a activar “com més aviat millor” l’article 50 del Tractat de la UE.

L’esmentat article estableix les disposicions a seguir per consumar el divorci d’un estat membre i preveu un termini de dos anys a partir de la seva invocació per aconseguir un acord, abans que se suspengui automàticament l’aplicació dels Tractats comunitaris al país que ha sol·licitat sortir-ne.

Londres podria tenir un període de gràcia si la resta d’estats membre acorden per unanimitat una pròrroga a aquell termini de dos anys.

Abans de la reunió a Vint-i-vuit, Cameron ha previst trobades bilaterals com a mínim amb el president del Consell europeu, Donald Tusk, i amb el cap de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker.

El ‘premier’ es reunirà després amb els mandataris de la resta de països de la UE en una cimera en què espera que hi hagi un intercanvi “fluid” amb els seus encara socis i no atacs, segons fonts diplomàtiques, que assenyalen que hi ha certa “entesa” de la situació per part de la resta de capitals.

Pel que fa a la negativa formal dels dirigents de la UE a entaular qualsevol contacte per avançar les negociacions fins que s’activi l’article 50, les mateixes fonts apunten al caràcter “pragmàtic” britànic, per explicar la possibilitat de converses informals i discretes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any