“Després de l’accident que va matar en Xavi, la fàbrica va continuar produint”

  • Familiars del jove mort mentre treballava a CIDAC denuncien que l'empresa no complia la normativa de riscs laborals · Hi ha convocada una concentració davant la fàbrica a les 16.30 per a demanar responsabilitats

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.05.2021 - 21:50
Actualització: 13.05.2021 - 12:03

El 30 d’abril, un noi de dinou anys va morir en un accident laboral a CIDAC, una empresa de Cornellà de Llobregat de fabricació de teles i altres materials de cautxú. D’aleshores ençà, família i sindicats han denunciat repetidament les precàries condicions laborals amb les quals treballa la plantilla i s’han mobilitzat per exigir contundència amb els responsables de la mort del treballador. Avui a les 16.30 hi ha convocada una concentració davant la fàbrica que té el suport de sindicats, com la CGT, la CNT i la Intersindical, i d’altres entitats, com la PAH, Arran i la Marea Pensionista. El noi, que es deia Xavi Cayuela, era de Roda de Berà i se n’havia anat a viure a casa de la seva tia a l’Hospitalet de Llobregat per treballar amb el cosí a CIDAC, on havia quedat una plaça vacant. Segons que explica a VilaWeb Joaquín Marin, germà de la parella de la tia de Xavi Cayuela i afiliat a la CGT, l’anterior treballador va plegar perquè les llargues jornades laborals, que havien arribat a les catorze hores, afectaven la seva salut. “Temia per la seva vida”, diu Marin.

Feia pocs mesos que el noi treballava a la fàbrica i, de fet, quan CIDAC el va contractar, al desembre, no tenia cap experiència en el sector. Tampoc no el van formar adequadament, segons que denuncia la família. “La formació que feien allà era de treballador a treballador, sobre com funcionaven les màquines, però no rebien cap formació de prevenció de riscs ni res en aquest sentit”, diu Marin. Denuncia que l’empresa tampoc no proporcionava als treballadors equips de protecció individual, “només dues samarretes”, i havien de ser ells mateixos qui compressin botes, pantalons i altres elements de seguretat. Una altra de les vulneracions dels drets dels treballadors eren les llargues jornades laborals: “Només hi ha tres horaris: de 6.00 a 18.00, de 18.00 a 6.00, i de 14.00 a 2.00. Hi havia dies que feien entre catorze hores i setze.”

El dia de l’accident, en Xavi treballava amb una màquina de bovines de tela asfàltica. Li van assignar la tasca per cobrir un operari amb experiència que feia vacances. Com era habitual, un company li va ensenyar a fer-la anar. “És una màquina que si t’agafa la mà, se t’empassa endins. El va xuclar. Els bombers van haver de desmuntar la màquina per treure’n el cos.” Tot plegat ho va veure el seu cosí, que va intentar estirar-lo per evitar que la màquina se l’empassés, però no va aconseguir-ho. Tampoc no va poder accionar el fre manual d’emergència. Per què no es va accionar un mecanisme de seguretat automàtic per evitar l’accident? “El sistema de seguretat no funcionava perquè no n’hi havia. La màquina estava manipulada perquè fos més ràpida i no s’aturés, per produir més. Són empreses que treballen segons producció i anul·len els sistemes de seguretat per tenir més producció.”

VilaWeb ha contactat unes quantes vegades amb CIDAC, però cap responsable de l’empresa no ha respost a les peticions informatives.

Dues denúncies al Departament de Treball

Segons que va explicar la directora de la Inspecció de Treball de Catalunya, Maria Luz Bataller, en una conferència de premsa amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, no s’havien registrat denúncies per les condicions laborals a CIDAC fins aquest mateix mes d’abril. La primera va ser el 20 d’abril, deu dies abans de l’accident, i la segona el mateix dia de la mort del treballador, el 30 d’abril. La Inspecció havia començat a estudiar les denúncies, però no es va arribar a prendre cap mesura abans de l’accident. En canvi, la UGT diu que CIDAC havia estat denunciada cinc vegades a la Inspecció de Treball per haver vulnerat la llei de prevenció de riscs laborals.

El familiar del jove creu que si es va arribar a sostenir una situació així, és perquè l’empresa s’aprofitava de la inexperiència de molts treballadors per naturalitzar aquell entorn laboral: “Els deien que això era normal, que era habitual. Agafen gent necessitada i se n’aprofiten. En Xavi només volia omplir la nevera de la seva mare. Quan tens dinou anys no veus el perill. Com que sovint és la primera vegada que treballen, s’arriben a creure que és normal treballar així. Surten de l’aula i cauen en mans d’aquests empresaris, que són unes males bèsties”, diu Joaquín Marin.

Després de l’accident, la fàbrica va continuar

La família del noi està indignada pel tracte de l’empresa després de l’accident i diu que ni tan sols s’hi ha posat en contacte. “Ni una mostra de condol, ni un ram de flors. Ens han redirigit als seus advocats.” També critiquen la manca de sensibilitat amb els companys de la víctima: “Després de l’accident, la fàbrica va continuar la producció. Amb la mateixa màquina no, perquè es va precintar, però la resta sí.” Ara sí que s’ha aturat la fàbrica, explica Marin, perquè el fet d’aturar aquesta màquina ha deixat sense subministrament la línia. “Un cop s’ha acabat l’estoc, ara sí que ho han aturat, perquè no poden produir, però ho han fet a canvi d’obligar els treballadors a fer vacances. És una empresa d’un altre segle”, diu.

Arran de l’accident, la Inspecció del Treball ha obert una investigació d’ofici per a analitzar les causes de l’accident i les mesures de prevenció de l’empresa. També s’ha portat el cas a la fiscalia, que haurà d’avaluar les conseqüències penals dels fets. La família es personarà en el cas i presentarà una querella per homicidi imprudent.

El conseller El Homrani va garantir, en la conferència de premsa, que la Inspecció de Treball actuaria “amb molta contundència” per esclarir els fets i reclamar responsabilitats a l’empresa. “Que un noi de dinou anys perdi la vida al seu lloc de treball és una cosa que no ens podem permetre com a societat. Tots estem indignats”, va dir. A banda, va aprofitar l’ocasió per reivindicar que la Inspecció de Treball hauria de tenir més efectius que els 106 que té actualment, atès que és una feina a la qual s’accedeix per “oposicions complexes” i que “no gestiona la Generalitat”. El departament està pendent de la incorporació de sis inspectors que havien demanat un trasllat i ha assegurat que el 2023 n’hi hauria 127.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any