Centrem prova de fer forat presentant-se com el primer partit post-procés

  • La nova formació de Chacón farà el congrés fundacional el 12 de març

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
11.01.2022 - 15:30
Actualització: 11.01.2022 - 16:26

Feia mesos que hi treballaven i avui, amb Àngels Chacón al capdavant, n’han fet la presentació pública. Centrem es defineix com el “primer partit post-procés” que vol trencar la polarització i ocupar un espai polític de “centre” que consideren que ha quedat orfe. Chacón, que fa uns dies va deixar la secretaria general del PDECat per a impulsar el nou projecte polític, encapçala aquest nou intent de refundació del vell espai convergent, esmicolat i transformat amb el procés. Malgrat que el PDECat no va aconseguir obtenir representació en les darreres eleccions al parlament, els fundadors de Centrem estan convençuts que aquesta vegada sí que podran aglutinar prou electors per a ser presents a les institucions. Però no serà fins a l’any vinent, en les eleccions municipals, que els entorns del PDECat, Convergents, Lliures i la Lliga Democràtica ho posaran a prova. Fins llavors, transitaran cap a la nova marca, amb una primera parada clau, el 12 de març, amb el congrés fundacional. Centrem aprovarà els seus estatuts, la ponència ideològica i una executiva encapçalada per Chacón.

Per facilitar el trànsit dels associats de tots aquests partits a Centrem, Chacón s’ha mostrat partidària de permetre temporalment la doble militància. La clau serà què faran els batlles i les bases del PDECat, les més nombroses i que sustenten l’única marca del nou espai que té drets electorals. Chacón prova d’arrossegar-los a Centrem en un moment especialment complicat econòmicament per al partit en què militen Artur Mas i Andreu Mas-Colell i que va fitxar Joana Ortega com a número dos per Barcelona. El PDECat està pendent de resolucions judicials molt rellevants: l’Audiència de Barcelona ha de determinar si és successora de Convergència, com reclama el Palau de la Música al PDECat i Junts; el cas del 3% no s’ha resolt i el partit té oberta una disputa judicial amb JxCat per la marca Junts per Catalunya.

Chacón ha donat per fet que Mas no s’afiliarà al nou partit, que es quedarà al PDECat i reforçarà el seu perfil d’ex-president de la Generalitat. Mas, de fet, tampoc va voler fer el pas a Junts quan es van constituir com a formació política, després d’haver fracassat en l’intent d’evitar el trencament definitiu del seu espai polític en dues sigles electoralment irreconciliables.

Centrem es fonamenta en un acord programàtic que era especialment difícil de sargir pel fet que aglutina sensibilitats autonomistes, federalistes i independentistes no partidaris de la unilateralitat. Més fàcil, era, en canvi, l’acostament ideològic des del centredreta. Precisament, tal com va explicar VilaWeb, la base de l’acord va ser el respecte a la legalitat i la premissa que qualsevol canvi “només pot fer-se en el marc i en compliment de l’ordenament jurídic”, cosa que podria incloure tant una tercera via dins del sistema autonòmic actual com un “referèndum sobre la independència o sobre l’encaix de Catalunya a Espanya”. Chacón s’hi ha referit en la presentació que han fet de Centrem als mitjans al World Trade Center, i ha remarcat que Catalunya és una “nació que té el deure i el dret d’incrementar el seu autogovern”.

De fet, a la direcció del PDECat li incomodava que s’associés l’opció de Centrem amb sectors pròxims a Societat Civil Catalana pel fet que Josep Ramon Bosch, de la Lliga, va ser un dels fundadors de l’entitat espanyolista i també en fou president. Fonts de la direcció del PDECat van assegurar a VilaWeb que Bosch no seria al nou partit, i l’aliança amb Convergents tampoc no implicarà que hi sigui Germà Gordó, investigat pel cas del 3%.

És una empresa complicada, però Chacón persisteix en l’intent de salvar un espai polític que fins ara ha naufragat sota unes noves sigles. Per aconseguir-ho marca perfil propi. Diu que es vol allunyar dels populismes “tant d’esquerres com de dretes” i defensarà la col·laboració público-privada. Centrem neix amb un ull posat a Barcelona. Els resultats a la capital catalana poden marcar el futur del partit en les pròximes municipals. “Barcelona ha de tornar a ser aquesta ciutat viva, atractiva, referent per a moltes ciutats del món”, ha dit Chacón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any