“No volen sentir parlar de Catalunya!”: dura denúncia de la ponent sobre drets fonamentals a l’Eurocambra

  • L'eurodiputada irlandesa acusa els grans grups polítics d'eliminar la nota explanatòria: "No poden assimilar la veritat"

VilaWeb
ACN
24.11.2020 - 10:46
Actualització: 24.11.2020 - 13:11

La ponent de l’informe del Parlament Europeu sobre drets fonamentals, Clare Daly, ha denunciat la “prohibició” de fer constar la seva opinió sobre els presos polítics catalans en la nota explicatòria de l’informe. Daly hi ha fet referència durant el debat sobre l’informe en el plenari de la cambra. En l’escrit, que simplement expressa la visió de la ponent, l’eurodiputada irlandesa havia esmentat l’existència de “sentències judicials que superen els deu anys de presó per haver permès plebiscits democràtics”, en referència al cas català.

Daly ha acusat “els grans grups polítics” del Parlament Europeu d’eliminar-la, fent “allò que l’informe condemna” en relació amb la llibertat d’expressió. “No poden assimilar la veritat”, ha lamentat. També ha criticat “la debilitat” i “l’absurditat” del report quant als drets fonamentals a la Unió Europea perquè no assenyala cap estat membre. “Això és una bogeria”, ha dit.

Si la llibertat significa res, és el dret d’explicar allò que no es vol escoltar i alguna gent aquí no vol escoltar què passa a Catalunya“, ha dit en català, citant George Orwell.

Podeu consultar l’informe ací:

“És un exercici de cinisme”

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha denunciat que els grans grups del parlament havien evitat que es mencionés cap estat membre en l’informe sobre drets fonamentals. Així mateix, ha lamentat que s’hagi eliminat la nota de la ponent “d’avui per demà i per motius de política domèstica”. Ha dit que la nota anava en la mateixa línia que allò que han exposat públicament el grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU o Amnistia Internacional sobre els presos polítics. “Lamentem, que, precisament en un informe sobre de drets fonamentals, hàgim de condemnar un acte de censura i un exercici de cinisme polític com aquest”, ha declarat.

Riba ha exigit al Parlament Europeu que revisi la situació i protegeixi la llibertat d’expressió de tots els eurodiputats. Així mateix, ha demanat d’incloure una esmena a l’informe perquè reconegui el dret d’autodeterminació, tal com fa la legislació internacional.

Què pretenen? Amagar la veritat?

Per una altra banda, l’eurodiputat de Junts Toni Comín ha recordat a la cambra que els presos polítics compleixen entre nou i gairebé tretze anys de presó per haver organitzat l’1-O o haver participat en la manifestació del 20 de setembre de 2017. “Sí, avui a Espanya es vulneren greument alguns dels drets que es mencionen en aquest informe, i què fan alguns en aquest parlament contra això? Censurar”, ha criticat.

Comín ha lamentat el cinisme d’exigir a Hongria i Polònia que garanteixin tots els principis dels estats de dret, mentre es dóna “carta blanca a Espanya per atropellar els drets civils i polítics més fonamentals”. Sobre això, ha assegurat que si no es garanteixen aquests drets arreu de la UE, “el projecte europeu ja s’ha acabat”.

L’eurocambra rebutja la petició dels Verds-ALE de votar una esmena sobre l’escó de Junqueras

Un dels vice-presidents de l’eurocambra, Rainer Wieland, ha rebutjat la petició del grup Verds-ALE per a votar una esmena sobre l’escó del dirigent d’ERC, Oriol Junqueras. L’eurodiputat de Volt, Damian Boeselager, ha demanat que s’inclogui una menció sobre Junqueras en l’informe parlamentari de les eleccions europees del 2019 que es votarà aquesta setmana. “No ho puc acceptar, perquè el senyor Junqueras no és membre del Parlament Europeu”, s’ha limitat a dir Wieland, eurodiputat de la CDU.

Els Verds-ALE ja van provar d’incloure l’esmena durant la tramitació al comitè corresponent, però han tornat a reclamar que s’inclogui ara que ha passat a mans del ple de l’eurocambra. L’esmena eliminada reclamava al Parlament Europeu d’aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la UE i protegir-ne la immunitat.

Per contra, demà es votarà una altra esmena d’aquest informe sobre les eleccions en què es lamenta “que Oriol Junqueras no pogués ocupar el seu escó” i es recorda la competència exclusiva de l’eurocambra per a “aixecar la immunitat” d’un eurodiputat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any