Catalunya i el rei d’Espanya

  • L'analista de dades Joe Brew mostra la manca de suport a la monarquia espanyola, i especialment al rei Felipe VI, a Catalunya

VilaWeb
Joe Brew
21.06.2019 - 21:50

Felipe de Borbó acaba de celebrar el cinquè any com a cap de l’estat espanyol. Com a símbol de la unitat i la força d’Espanya, tots els sectors de la política de l’estat van felicitar-lo.

Bé, no tots els sectors. Hi va haver un silenci eixordador dels dirigents polítics catalans. Ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra, ni Pere Aragonès, ni Alfred Bosch ni Miquel Buch, com tampoc cap dels altres membres del govern català, no van felicitar Felipe VI. Per què, aquest silenci? Per què ningú del govern català no va felicitar el rei d’Espanya en el cinquè aniversari del seu regnat? Potser és perquè feien una cosa que els dirigents polítics electes fan millor que no pas els no-electes: representar el seu poble.

El fet és que una majoria aclaparadora de catalans desaprova la monarquia, en general, com a forma de govern, i a Felipe VI, en concret, com a cap d’estat. Independentment dels sentiments que tingui cadascú sobre els dirigents catalans, Felipe VI o les diverses formes de govern, això són fets: la majoria de catalans no vol un rei.

Examinem-ne les dades.

LES DADES

Els catalans mostren menys confiança en la monarquia espanyola

Els catalans tenen molt poca confiança en el cap de l’estat espanyol. En una escala del zero al deu, on el zero és ‘cap confiança’ i el deu ‘gran confiança’, els catalans han assignat a la monarquia espanyola un valor de dos, aquests darrers quatre anys. El gràfic següent mostra com el nivell de confiança en la monarquia, que ja era baix, ha caigut encara més després de la manipulació que va fer el rei espanyol del referèndum d’independència.

Una puntuació de dos en una escala del zero al deu pot semblar baixa. Ho és. El gràfic següent mostra l’agregació de quatre anys d’enquestes sobre la confiança dels catalans en diverses institucions. La monarquia se situa per sota de totes les altres, fins i tot dels bancs.

No ha caigut només la confiança en la monarquia, aquests darrers anys. També ha caigut la confiança en la policia espanyola i en la Guàrdia Civil.

Però què en pensa, la resta de l’estat, del rei?

És difícil de saber si els catalans estan sols en la seva aversió a la institució monàrquica o si a la resta de l’estat espanyol se senten igual. No hi ha cap equivalent del Baròmetre d’Opinió Pública (BOP), d’on hem extret les dades dels gràfics anteriors, i el CIS va deixar de preguntar sobre la monarquia el 2015.

Dit això, les enquestes privades suggereixen que la majoria de ciutadans de la resta de l’estat no comparteix el sentiment antimonàrquic dels catalans. Una enquesta acabada de publicada a Vanitatis mostra que el 74% dels catalans prefereix una república i tan sols el 21,6% la monarquia. Aquesta imatge és gairebé la inversa a Madrid, on hi ha un 62% de persones favorables a la monarquia i només un 37,4% de republicanes.

A qui li agrada la monarquia?

El BOP demana regularment a milers de catalans el seu grau de confiança en les institicions. Des del 2015, 13.804 catalans han respost a la pregunta del BOP sobre la monarquia. D’aquests, més de la meitat (6.662 o el 50,6%) han valorat la monarquia amb un zero. Només 1.638 dels 13.804 (12%) li donen una nota de sis o més alta.

Qui són aquest 12% dels catalans que aproven la monarquia? Vegem-ho.

Monàrquics per partit

El gràfic següent mostra el percentatge de catalans de cada partit polític que tenen un alt grau de confiança (sis o més) en la monarquia espanyola. Només és una majoria entre els votants del PP.

Monàrquics per ideologia

El gràfic següent mostra la ràtio d’aprovació (més d’un sis) de la monarquia espanyola en funció de la ideologia política. Les dades són agrupades en categories de la següent manera: 0-2, extrema esquerra; 3-4, esquerra; 5, centre; 6-7, dreta; 8-10, extrema dreta.

El gràfic anterior mostra que el grau d’aprovació de la monarquia té una relació lineal amb la ideologia: com més a la dreta, més suport a la monarquia.

Aquest fenomen no és específic a Catalunya. Com documenta el fil de Twitter de Lluís Orriols, la confiança en la monarquia espanyola a l’estat és molt més gran entre les persones de dretes que no pas entre les d’esquerres, i l’escletxa s’ha anat ampliant, si més no fins al 2015, quan el CIS va deixar de fer la pregunta.

Suport a la monarquia i llengua

El gràfic següent mostra la relació entre la confiança en la monarquia espanyola i la llengua considerada com a pròpia.

Queda clar que aquells qui consideren el català com a llengua pròpia confien molt menys en la monarquia espanyola que no pas aquells que consideren que és el castellà. Dit això, val la pena de fixar-se en les dades de l’eix Y. Fins i tot entre els castellanoparlants, la confiança mitjana en la monarquia espanyola és de tres sobre deu.

Suport a la monarquia i edat

El gràfic següent mostra el grau mitjà de confiança en la monarquia entre els catalans segons l’edat. O els joves es tornen monàrquics amb el temps o en un futur el grau d’aprovació de Felipe VI caurà encara més, quan el grup d’edat que li dóna més suport vagi desapareixent.

Conclusió

Hi ha un ampli consens antimonàrquic a Catalunya. Més de la meitat dels catalans puntuen la monarquia espanyola amb un zero en termes de confiança general. Els catalans tenen menys confiança en la monarquia que en cap altra institució, per sota del govern espanyol, els bancs, la policia i els militars. I la tendència d’aquests darrers anys va àmpliament a la baixa.

Els pocs catalans (12%) que aproven la monarquia es concentren, en gran part, en l’extrema dreta política. El nombre de monàrquics a l’esquerra catalana és virtualment negligible, són un 5% a l’extrema esquerra i un 7% a l’esquerra. A banda de la ideologia política, la probabilitat de ser monàrquic a Catalunya va lligada a ser més gran, castellanoparlant i ser votant de partits nacionalistes espanyols (PP, Ciutadans i PSC).

Que la monarquia espanyola aconsegueixi més suport de la dreta política no hauria de ser cap una sorpresa, tenint en compte l’estreta relació entre els Borbons i el dictador Francisco Franco. Sorprèn el nivell tan baix de suport a la monarquia fins i tot entre els grups que en són més favorables. La majoria de catalans, fins i tot els de dretes, encara tenen molt poca confiança en la monarquia espanyola.

Independentment de la manera com hom se senti respecte de Felipe VI, és clar que la viabilitat futura del regnat dels Borbons a Catalunya és dubtosa. El suport al monarca espanyol a Catalunya és baix en tots els sectors, i més alt en els grups que són demogràficament en declivi. La tendència, especialment des de l’octubre del 2017, és a la baixa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any