Catalunya participa per primer cop en el principal festival polític de Dinamarca

  • El Folkemødet de Bornholm aplega més de 100.000 persones durant quatre dies

VilaWeb
Redacció
18.06.2016 - 14:18

El procés sobiranista català ha estat el tema d’un dels debats que ha tingut lloc avui al Folkemødet, un important festival polític que es fa per sisena vegada a l’illa danesa de Bornholm. Des de dijous i fins demà, més de 25.000 persones assisteixen diàriament als gairebé 3.000 actes programats, entre conferències, debats, taules rodones i concerts. El festival atrau també més de 700 periodistes. L’acte ha estat organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT).

Jordi Solé, secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, i Albert Royo, secretari general de DIPLOCAT, han estat els encarregats d’explicar al públic assistent la situació política actual a Catalunya i els possibles escenaris resultants de les properes eleccions espanyoles de final de mes. Albert Royo ha fet un breu resum dels principals fets polítics dels darrers anys a un públic majoritàriament desconeixedor del cas català.

‘Catalunya fa anys que reclama diàleg i negociació i només obtén el silenci de Madrid per resposta’, ha explicat Royo. Jordi Solé, per la seva banda, s’ha centrat en el moment actual i en l’explicació del full de ruta sobiranista per als propers mesos. Solé ha dit que el Govern està ‘determinat a aplicar-lo independentment del resultat de les eleccions espanyoles’. Tant Royo com Solé han destacat el caràcter democràtic, pacífic, transversal i inclusiu del moviment independentista català.

Solé i Royo han estat acompanyats de dos polítics danesos. L’exdiputat socialdemòcrata Jacob Lund, que ha participat en viatges d’observació electoral a Catalunya, ha parlat sobre ‘Catalunya i la UE’. Lund ha dit que ‘una comunitat nacional només pot ser forta si pot decidir per ella mateixa’. També ha intervingut Nikolaj Villumsen, diputat del partit d’esquerres Enhedslisten i un dels promotors del debat sobre Catalunya que va tenir lloc al Parlament de Dinamarca el maig de 2015. Villumsen ha tractat el tema del dret de decidir dels catalans i l’ha qualificat dret universal, que per tant converteix el cas català en un cas d’abast més ampli, perquè ‘la democràcia no és res més que l’oportunitat de votar sobre les qüestions bàsiques’.

En el torn de debat, Jordi Solé ha explicat la intenció del Govern d’obrir una Delegació a Dinamarca, cosa que ha estat rebuda amb aplaudiments per part del públic asistent. Els assistents han preguntat si hi ha cap opció possible entre la independència i l’statu quo, sobre el respecte a les minories en cas d’independència i sobre el fet que sigui una regió rica la que es vulgui independitzar. Sobre aquest darrer punt, Villumsen ha contestat que el dret de decidir sobre el futur polític va més enllà i que Escòcia ‘hauria tingut el mateix dret a fer el referèndum si hagués estat una zona més rica’.

El Folkemødet (reunió o trobada popular en danès) és un festival que centra l’atenció política del país durant quatre dies. Tots els partits, ONGs i grans entitats i organitzacions de Dinamarca hi són presents, gairebé 800 en total. La presència de diputats i membres del Govern hi és habitual, participant en debats i dialogant de manera directa amb els ciutadans. Les activitats programades tenen en comú que totes són d’accés lliure i tenen per objectiu fomentar la participació i el diàleg democràtic sobre temes d’actualitat, com el Brexit o la crisi dels refugiats, o sobre aspectes de caràcter més local relatius a l’economia, les noves tecnologies, la sanitat i l’educació, per exemple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any